UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський планує особисто відвідати саміт G7 у Японії — Bloomberg

Візит президента України має на меті привернути увагу до погроз Путіна застосувати ядерну зброю.

Президент України Володимир Зеленський прибуде до Хіросіми у Японії, щоб особисто приєднатися до лідерів країн G7 на саміті. Про це повідомляє Bloomberg, посилаючись на джерела.

Зеленський полетить на військовому літаку США до Японії після очікуваної зупинки в Саудівській Аравії для участі в саміті Ліги арабських держав. 

Японські чиновники раніше заявляли, що Зеленський візьме участь у саміті в онлайн-форматі, навіть незважаючи на те, що вони додали додаткову сесію щодо України в неділю,21 травня, врахувавши графік українського лідера.

Візит до Хіросіми — місця першої ядерної атаки 78 років тому, є особливо символічним з огляду на періодичні погрози президента Росії Владіміра Путіна застосувати ядерну зброю проти України.

Читайте також: Україна в топі, але є ще чотири речі, на які варто звернути увагу на саміті G7 – Politico

Лідери G7 проведуть переговори щодо подальших дій у відповідь на вторгнення Росії в Україну. Bloomberg повідомило, що країни групи домовляться про спільну роботу з відстеження російських алмазів, але не вдаватимуться до повної заборони на прибуткову торгівлю дорогоцінними каменями.

Шквал санкцій обмежив економічне зростання РФ, але не зміг зупинити військовий напад Путіна на Україну, а російська економіка тримається на експорті сировинних товарів та енергоносіїв до країн, що не входять до G7.

Читайте також: Закрити Москві лазівки в країнах від Європи до Азії та Близького Сходу: у Японії стартує саміт G7

Раніше повідомлялося, що лідери G7 обговорять пропозицію проведення мирного саміту щодо України під час триденної зустрічі в Японії у відповідь на прохання українського президента Володимира Зеленського.

Надзвичайний і повноважний посол України в Японії Сергій Корсунський у тексті "Путін давно зрозумів, що програв" писав, що представники країн G7 завершують підготовку документів, що будуть ухвалені за підсумками саміту. Окрема заява, скоріше за все, стосуватиметься України.