UA / RU
Підтримати ZN.ua

Заступник генсека ООН відвідав Північну Корею вперше за шість років

Він закликав Пхеньян зберегти відкриті канали зв'язку зі світом.

Заступник генерального секретаря Організації Об'єднаних Націй (ООН) Джефрі Фелтман відвідав Північну Корею з офіційним візитом та повідомив Пхеньян про "невідкладну потребу" запобігти прорахункам, які можуть призвести до міжнародного конфлікту, повідомляє "Радіо Свобода".

Напередодні в ООН повідомили про те, що під час візиту, який відбувався з 5 по 8 грудня, офіційний представник організації зустрічався з міністром закордонних справ КНДР Лі Йон Хо та його заступником Пак Мон Гуком. А також повідомив північнокорейському режиму про "серйозний ризик того, що прорахунок може спричинити конфлікт", і закликав Пхеньян зберегти відкриті канали зв'язку зі світом.

Фелтман також наголосив на тому, що міжнародна спільнота віддана пошукам мирного врегулювання конфлікту, викликаного випробуванням Північною Кореєю балістичних ракет і ядерних озброєнь на порушення резолюції ООН.

Візит Джефрі Фелтмана, заступника генерального секретаря ООН з політичних питань, розпочався за кілька днів після того, як КНДР випробувала свою балістичну ракету.

Востаннє заступник генерального секретаря ООН з політичних питань відвідував країну в лютому 2010 року.

Останнім високопоставленим представником ООН, який відвідав Північну Корею, був координатор з надзвичайних ситуацій Валері Амос. Візит відбувся ще у жовтні 2011 року.

Як повідомлялося раніше, КНДР у середу вранці, 29 листопада, запустила балістичну ракету з околиць Пхеньяну.

За даними американської військової розвідки, за 50 хвилин ракета пролетіла близько 1000 км, перш ніж впасти в Японському морі.

За даними Комітету начальників штабів збройних сил Південної Кореї, ракету запустили з полігону в північнокорейському місті Пхьонсон у провінції Пхьонан-Намдо.

Південнокорейські військові заявили, що ракета досягла висоти близько 4500 км і пролетіла 960 км.

Президент США Дональд Трамп запевнив, що Вашингтоном буде вжито заходи у зв'язку з черговим запуском балістичної ракети КНДР.

У відповідь на запуск Пхеньяном чергової балістичної ракети збройні сили Південної Кореї провели ракетні навчання біля кордону з КНДР.

Постійний представник США при ООН Ніккі Гейлі заявила про те, що якщо США вступлять у війну з КНДР, то диктаторський режим, який сьогодні є у Північній Кореї, буде повністю знищений.

Детальніше про корейську ядерну проблему та її вплив на міжнародну систему читайте у матеріалі Віктора Константинова "Корейська "корозія" режиму нерозповсюдження" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".