UA / RU
Підтримати ZN.ua

Закликав країни G7 та Європейський Союз бути готовими підтримати Україну та стійкість нашої енергосистеми – Стефанчук

"Виклики загрозливі – і ми очікуємо, що ситуація буде лише загострюватись".

Спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук на парламентському саміті G7 закликав бути готовими допомогти нашій державі, зокрема, і у питаннях стійкості енергосистеми взимку. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

"Виклики загрозливі – і ми очікуємо, що ситуація буде лише загострюватись. Чекаємо нових атак на нашу енергосистему цієї осені та зими. Я прошу країни "Групи Семи" та Європейський Союз бути готовими підтримати Україну та стійкість нашої енергосистеми", – зазначив глава Верховної Ради.

За його словами, серед видів такої допомоги енергетичне обладнання: "електротехнічні лабораторії, арматуру, траверси, посилені бетонні опори, супутниковий зв’язок, резервні потужності та пальне".

"Будь-яка допомога та ініціатива є корисною: як загальнодержавні рішення, так і програми солідарності місцевої влади, політиків, громадян. Просто зараз я хотів би подякувати Президентці Європарламенту Роберті Мецолі за її програму "Генератори надії", – сказав Стефанчук.

Читайте також: В Асоціації міст України попередили про загрозу зриву опалювального сезону

Водночас очільник парламенту поговорив про плани України трансформувати свою енергетику, зокрема, продовжувати інтеграцію енергосистеми в європейську ENTSO-E і збільшувати видобуток природного газу.

Він також звернувся до партнерів України із закликом запровадити санкції проти ядерного російського сектору, передусім проти "Росатому" та його дочірніх компаній.

Раніше посол США в Україні Бріджит Брінк, коментуючи чергову російську атаку на українські об’єкти інфраструктури, наголосила, що цим РФ тільки посилює рішучість допомагати нашій державі.