UA / RU
Підтримати ZN.ua

Заклик України про введення миротворців покаже, чи хоче Росія миру – Gazeta Wyborcza

На думку оглядача, миротворчий контингент може сприяти виконанню мінських угод, але Росія буде проти.

Захід буде дуже довго роздумувати, чи вводити миротворчий контингент в Україну, щоб зупинити війну в Донбасі. По-перше, обговорення такої можливості в Раді Безпеки ООН і видача мандату на місію займе місяці.

Крім того, Радбез буде довго визначати кількість солдатів міжнародного контингенту, їхні ролі і покарання для сторін, які порушать перемир'я. Про це пише Мірослав Чех на сторінках Gazeta Wyborcza, який нагадує, що Росія в міжнародній організації має право вето.

З цих причин Київ до цього часу був проти введення миротворчого контингенту, в той час, як Росія і її маріонетки "ДНР" і "ЛНР" підтримували цю ідею, сподіваючись, що це розв'яже руки Москві і дозволить відкрито вводити війська в Донбас. Тепер українська сторона змінила свою позицію і попросила ЄС про "поліцейську місію".

Кремль, у свою чергу, використав другу зустріч в Мінську, щоб виграти час і пересунути "червону лінію" фронту між бойовиками і українськими солдатами. Крім того, перемога в Дебальцевому похитнула позицію президента Петра Порошенка в середині України. Путін сподівається, що Захід не захоче відправляти своїх солдатів "помирати за Україну". А рано чи пізно всі втомляться від війни і з'являться думки, що хтось повинен навести порядок. І саме Путін хоче стати цим "хтось".

В цей же час, ідея західного миротворчого контингенту не влаштовує Кремль, і він заявляє про "порушення мінських угод", на які сам давно наплював. В ЄС заявили, що "вивчають" пропозицію України.

"У перекладі на людську мову це означає, що в Брюсселі чекають рішення Німеччини", - йдеться в статті.

Тим часом, президент Порошенко звернувся до своїх європейських колег по "Нормандській четвірці" і закликав їх не закривати очі на події у Дебальцевому. Екс-президент Леонід Кучма прокоментував, що від виконання Мінських угод залежить політичне майбутнє як Порошенка, так і Меркель, Путіна, і Олланда.

Оглядач пише, що Кучма переоцінив значення ситуації для європейських лідерів. Їхня позиція така: вони допомогли з дипломатією, а зрив домовленостей не на їхній совісті. Стосовно ж Путіна, на думку автора, екс-президент України має рацію.

Якщо Захід визнає, що встановленню миру заважає Росія, це призведе до нових санкцій і постачання зброї Україні. Росія не зможе витримати цього, оскільки економічні труднощі вже виснажили її економіку.

"Українська пропозиція демонструє, як легко можна встановити мир в Донбасі. Достатньо було б достатньо виконати мінські угоди і гарантувати їх виконання миротворчим контингентом. Хто може проти цього виступити? Тільки той, хто не хоче миру", - йдеться в статті.

Тим часом і в Бундестазі скептично оцінюють можливість відправлення миротворців в Україну. А верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Федеріка Могеріні заявила, що вивчить пропозицію України про відправку поліцейської місії для контролю режиму припинення вогню на сході країни.