UA / RU
Підтримати ZN.ua

Загроза регіональної пожежі: у США сподіваються понизити градус напруги на Близькому Сході, розмістивши там бойову авіацію

У Вашингтоні розповіли, що сторони вже були у квітні дуже близько до ескалації конфлікту, але цього вдалося уникнути. 

Заступник радника Білого дому з питань національної безпеки Джонатан Файнер розповів, що Штати розгорнуть свої війська на Близькому Сході, зокрема бойову авіацію, де назріває чергова ескалація між Ізраїлем з одного боку та Лівією та Іраном з іншого. Він натомість вважає, що такий крок зі сторони Штатів дозволить домогтися деескалації, інформує агенство Reuters.

США, за словами спікера, хочуть знизити температуру в регіоні, стримати атаки Ірану, захиститися від них, "а також уникнути регіонального конфлікту". Та Вашингтон разом з Єрусалимом зараз готуються до будь-якої можливості. 

Він нагадав, що дуже близька "загроза регіональної пожежі" була у квітні, коли Іран атакував Ізраїль за допомогою ракет та дронів. Зараз США очікують повторення цього. 

Читайте також: Ізраїльська армія ліквідувала командира ХАМАСу під час удару по Західному березі – ЗМІ

Нагадаємо, 31 липня було ліквідовано ватажка ХАМАС Ісмаїла Ганію, після чого Іран підняв "червоний прапор помсти" на куполі мечеті Джамкаран. ЗМІ попереджають, що терористи атакують Ізраїль у національний день жалоби Тиша-бе'ав, який цьогоріч припадає на 12-13 серпня. Тим часом глава американського Держдепу Ентоні Блінкен наголосив, що атака може відбутися в найближчі 24-48 годин

Свої міркування стосовно ситуації на Близькому Сході в статті "Чи загрожує світу війна Ізраїлю з Іраном?" виклав експерт Центру близькосхідних досліджень AMES Ігор Семиволос.