UA / RU
Підтримати ZN.ua

Через карантин авіакомпанії світу втратять до 253 мільярдів доларів

Найсильніше постраждають цивільні авіакомпанії в Європі і Азії.

Міжнародна організація цивільної авіації (ICAO) прогнозує зниження пасажиропотоку і значне скорочення доходів авіакомпаній до вересня 2020 року через наслідки пандемії коронавірусу, повідомляє офіційний сайт організації.

Згідно з оцінкою ICAO, пасажиропотік скоротиться на дві третини в порівнянні з попереднім прогнозом за перші три квартали цього року - всього на 1,2 мільярда людей, що призведе до падіння доходів авіакомпаній на 160-253 мільярда доларів в період з січня по вересень.

Найбільше скорочення числа пасажирів вплине на авіакомпанії Європи і Азіатсько-Тихоокеанського регіону. Особливо гостро позначиться недолік пасажирів у період літніх відпусток.

IKAO попереджає, що ці дані важливі для урядів, зацікавлених у відновлення економіки, оскільки стан авіасполучення має величезне значення для сталого економічного розвитку.

"Оскільки тяжкість і тривалість пандемії все ще не можна остаточно визначити, ICAO розробила шість різних шляхів відновлення в рамках двох орієнтовних сценаріїв для вивчення потенційних короткострокових економічних наслідків пандемії COVID-19", - розповів Генеральний секретар ICAO доктор Фанг Лю в посланні представникам держав-членів ICAO.

Під загрозою поширення коронавірусу у світі багато країн стали скасовувати рейси і припиняти авіасполучення. З 17 березня Україна також заборонила всі авіарейси. В таких умовах авіакомпанії змушені скорочувати персонал і авіапарк, а також звертатися за допомогою до держави. Для подолання наслідків українській цивільній авіації може знадобитися до двох років.

Президент України Володимир Зеленський оголосив про плани створити українську державну авіакомпанію.