UA / RU
Підтримати ZN.ua

З японської АЕС "Фукусіма-1" витекло понад 2,5 тонн радіоактивної води

Рівень стронцію-90 у воді, що витекла, досягає 190 беккерелів на літр рідини, що приблизно у 19 разів перевищує норму, встановлену для води, яку може бути випущено за межі бар'єру.

Витік приблизно 2,6 тонн радіоактивної води зафіксовано на аварійній АЕС "Фукусіма-1" в Японії, повідомляє місцевий телеканал Ен-ейч-кей.

За його даними, у неділю вода просочилася назовні через дві тріщини, що утворилися в основі бетонної загорожі, яка стояла навколо цистерни із забрудненою водою.

В компанії-оператора аварійної АЕС TEPCO зазначили, що рівень стронцію-90 у воді, що витекла, досягає 190 беккерелів на літр рідини, що приблизно у 19 разів перевищує норму, встановлену для води, яку може бути випущено за межі бар'єру.

Окрім цього, витоки було зафіксовано ще на двох ділянках загородження, однак рівень радіоактивності води у цих зонах не перевищує норму.

У TEPCO запевнили, що забруднена вода не просочилася в океан.

Як зазначає Ен-ейч-кей, наразі працівники TEPCO закрили тріщини у загородженні.

Найсерйознішим інцидентом на АЕС з моменту її катастрофи в березні 2011 року став витік 20 серпня цього року приблизно 300 тонн радіоактивної води біля бар'єра, що оточує один із резервуарів в районі четвертого енергоблоку станції.

У зв'язку зі складною ситуацією на "Фукусімі-1" уряд Японії раніше заявляв про готовність виділити кошти для запобігання витоку радіоактивної води на аварійній АЕС.

Землетрус і цунамі 11 березня 2011 року призвели до катастрофи на АЕС "Фукусіма-1", найсерйознішої з часів Чорнобиля в 1986 році. !zn