UA / RU
Підтримати ZN.ua

Євросоюз визнав право тих, кого переслідують за нетрадиційну орієнтацію, розраховувати на статус біженця

Представники секс-меншин, що зазнають переслідувань у країні проживання і мають побоювання за власну безпеку, можуть розраховувати на отримання притулку у країнах Євросоюзу.

Суд Європейського союзу визнав право гомосексуалістів просити статус біженця у випадку їхнього переслідування за сексуальну орієнтацію.

Суд Європейського союзу у Люксембурзі в четвер, 7 листопада прийняв рішення щодо трьох справ громадян Сьєрра-Леоне, Уганди і Сенегалу, які попросили політичного притулку в Нідерландах. Голландський суд звернувся до європейської інстанції з проханням роз'яснити, чи можуть особи нетрадиційної сексуальної орієнтації представляти "певну соціальну групу" і, таким чином, розраховувати на статус біженця.

Суд підтвердив, що відповідно до Женевської конвенції та Європейської директиви від 29 квітня 2004, "будь-яка особа, у якої є вагомі підстави побоюватися переслідування за расовою, релігійною, національною ознакою, через прихильність до певних політичних поглядів або належність до певної соціальної групи, і яка перебуває за межами своєї країни та хоче відмовитися від захисту даної країни, може запитати статус біженця", йдеться в офіційному прес-релізі судової інстанції.

Суд вважає що сексуальна орієнтація людини є невід'ємною частиною особистості та визнає, що гомосексуалісти є окремою соціальною групою, оскільки існує кримінальне законодавство, що переслідує їх.

При цьому, зазначають судді, мають бути вагомі підстави вважати, що особу, яка запитує статус біженця, дійсно переслідують у країні проживання. !zn

Читайте також:

Ватикан організував масове опитування про ставлення католиків до одностатевих шлюбів

Французьким мерам заборонили відмовляти одностатевим парам у реєстрації шлюбів

Патріарх Кирило назвав гей-шлюби "апокаліптичним симптомом"

Великобританія стала 15-ю країною світу, що легалізувала одностатеві шлюби