UA / RU
Підтримати ZN.ua

Євросоюз розгляне питання щодо нових санкцій проти Сирії

Санкції передбачається ввести в зв'язку з імовірним застосуванням хімічної зброї у місті Дума.

Євросоюз готовий розглянути нові санкції проти влади Сирії за застосування хімічної зброї у місті Дума, йдеться в заяві високого представника ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Федерики Могерини, опублікованому на сайті Євроради в суботу.

"У липні 2017 року та у березні 2018 року ЄС ввів додаткові обмежувальні заходи відносно високопоставлених сирійських чиновників і науковців з-за їх ролі розробці і застосуванні хімічної зброї і завжди готовий розглянути питання про введення подальших санкцій при необхідності", – йдеться в заяві.

Могерини зазначила, що ЄС був проінформований про удари США, Франції і Великобританії по об'єктах хімічної зброї в Сирії.

"Ці конкретні заходи були прийняті з єдиною метою запобігти подальше використання сирійським режимом хімічної зброї та хімічних речовин для вбивства власного народу", – зазначила вона і запевнила, що ЄС підтримує всі зусилля по запобіганню застосування хімічної зброї.

У суботу, 14 квітня, лідери трьох країн - США, Франції і Великої Британії - виступили із заявою про початок військової операції в Сирії. Удари вирішили завдавати по об'єктах, які підозрюють в причетності до виготовлення хімічної зброї.

Приблизно через годину було оголошено про завершення першої хвилі ударів по Сирії, однак в Пентагоні не відкидають можливість їхнього повторення. Росію про початок атаки на Сирію Сполучені Штати не попередили.

Операція в Сирії стала відповіддю на застосування режимом Башара Асада хімічної зброї проти цивільного населення. Остання атака 7 квітня забрала життя близько 70 осіб, більшість із яких жінки та діти.

Всесвітня організація охорони здоров'я підтвердила використання хімзброї військами Асада в Думі. У заяві організації також наведено непідтверджені дані від волонтерів про загибель 70 осіб, які переховувалися від бомбардування в підвалах.

Радбез ООН зібрався на екстрене засідання після удару США і союзників по Сирії у відповідь на можливу химатаку проти цивільних осіб в місті Дума. Росія внесла проект резолюції щодо ситуації в Сирії, який засуджує удари західних країн, проте він не був прийнятий.

Детальніше про ракетні удари по Сирії через хіматаку в Думі читайте в матеріалі DT.UA "Авіаудари по Сирії: що відомо про подію".