UA / RU
Підтримати ZN.ua

Євросоюз обдумує кроки після відмови Кіпру ввести спецподаток і очікує контрпропозицій

Сформована невизначеність поки не дає змоги владі відновити роботу банків, чиновники пропонують продовжити банківські канікули до наступного вівторка.

Міністр фінансів Люксембургу Люк Фрейден закликав своїх колег з країн єврозони якомога швидше провести зустріч для обговорення питання про альтернативні можливості допомоги Кіпру, повідомляє агентство Bloomberg.

"Найважливіше - здійснити всі необхідні кроки для забезпечення стабільності єврозони", - сказав люксембурзький міністр.

У той же час поки немає ніяких ознак того, що жорстка позиція Берліна, який вважають головним прихильником ідеї безпрецедентного спецподатку на вкладників кіпрських банків, зазнала змін.

Крім обговорення європейської допомоги, кіпрська влада працює і над планом залучення грошей з Росії. Відразу після голосування в парламенті президент Кіпру Нікос Анастасіадіс подзвонив президентові РФ Володимиру Путіну, а делегація кіпрського Мінфіну вже знаходиться в Москві.

Кіпрська влада готова запропонувати Москві участь в енергопроектах і банках, пише The Wall Street Journal. На думку The New York Times, Кіпр може отримати гроші, продавши "Газпрому" права на свої газові родовища.

Фінансові ринки тим часом показують різноспрямовані коливання в очікування новин із Кіпру. Зведений фондовий індекс Азіатсько-Тихоокеанського регіону MSCI Asia Pacific зріс на 0,3% з початку сесії в середу, 20 березня.

Євро подешевшав в ході торгів у середу до мінімуму за чотири місяці до долара США знизився в парі з єною після того, як парламент Кіпру відкинув пропозицію про введення одноразового податку на банківські депозити.

Європейському центральному банку під час засідання в четвер, 21 березня доведеться вирішити, дати Кіпру ще час або припинити надання ліквідності його банкам.

Після голосування в кіпрському парламенті ЄЦБ заявив, що готовий продовжити підтримку банків в рамках діючих правил" (які, як відомо, передбачають допомогу тільки фінансово стійким банкам).

Представники "трійки" (ЄС, МВФ, ЄЦБ) зараз знаходяться на Кіпрі, обговорюючи питання про введення контролю над перетіканням коштів і продовженням банківських канікул до кінця тижня, пише агентство Bloomberg.

Нагадаємо, кіпрський парламент ввечері у вівторок, 19 березня одностайно відхилив законопроект про спецподаток на депозити, тим самим відкинувши і запропоновану Євросоюзом схему порятунку економіки країни.

Проти введення податку висловилися 36 депутатів, 19 - утрималися, "за" не було подано жодного голосу. Таким чином, законопроект не підтримала навіть правляча партія президента Анастасіадіса, який вів переговори з ЄС про екстрену допомогу, без якої острівній державі загрожує дефолт.

Скоригований перед голосуванням план передбачав звільнення від податку депозитів на суму менше 20 тис. євро, ставку податку в 6,75% для вкладів до 100 тис. євро і 9,9% - понад 100 тис. євро.

Натовп біля будівлі парламенту зустрів рішення парламенту з тріумфом. Перспектива введення податку, про яку стало відомо в суботу, 16 березня, викликала масові протести, шок серед вкладників. Громадяни звернули свій гнів на Берлін, який вважають автором ідеї спецподатку.

Сформована невизначеність поки не дає змоги владі відновити роботу банків, чиновники пропонують продовжити банківські канікули до наступного вівторка.

Як тільки банки відкриються, їм загрожує масовий відтік депозитів, який повністю знищить фінансову систему острова. За оцінками ЦБ, банки протягом днів втратять 10% депозитів - близько 7,5 млрд євро, пише The Wall Street Journal.

Серед варіантів, які розглядає зараз кіпрська влада, є перехід Laiki, другої найбільшої кредитної організації Кіпру, під контроль Газпромбанку, який міг би провести рекапіталізацію кіпрського банку, пише FT.

Один з чиновників сказав, що навіть у разі надання Москвою кредиту і переходу банку під контроль Газпромбанку, ЄЦБ може призупинити надання ліквідності, необхідної для підтримки на плаву банківського сектору. "Вони не зможуть відкрити банки без ЄЦБ", - сказав він.

Високопоставлений європейський чиновник повідомив, що тепер, після голосування, Брюссель чекає контрпропозицій від Нікосії, яка повинна повідомити, яким чином вона розраховує одержати в бюджет 5,8 млрд євро, щоб забезпечити надання Євросоюзом і Міжнародним валютним фондом своїх 10 млрд євро.

Голова Єврогрупи (міністри фінансів єврозони) Йерун Дейссельблум сказав в інтерв'ю голландському телебаченню, що тепер "м'яч на кіпрській стороні".

Якщо кіпрська влада не зможе залучити додаткові кошти, про які була досягнута домовленість з ЄС, так, щоб це задовольнило Брюссель, Кіпр опиниться перед загрозою повного колапсу банківської системи і можливого виходу з єврозони, пише Financial Times.

У Брюсселі були приголомшені тим, що кіпрські парламентарії не захотіли перенести тягар спецподатку повністю на великі депозити, що перевищують 100 тис. євро, власниками яких у багатьох випадках є росіяни та українці.

"Стало зрозуміло, що є бізнес-інтереси в парламенті, які свідчать про необхідність захисту депозитів нерезидентів", - сказав FT один європейський чиновник.

Позиція Німеччини щодо Кіпру, судячи з усього, залишається незмінною. Міністр фінансів Німеччини Вольфганг Шойбле заявив, що жалкує про рішення парламенту Кіпру відмовитися від введення податку на банківські депозити.

В інтерв'ю німецькому телеканалу ZDF міністр заявив, що незрозуміло, чи зможуть кіпрські банки коли-небудь відкритися знову. Шойбле також додав, що країні немає кого звинувачувати в сформованій "серйозній ситуації", передає BBC.

Як повідомлялося, Європейський союз і Міжнародний валютний фонд у суботу прийняли рішення надати Кіпру пакет допомоги на 10 млрд євро, щоб врятувати острівну державу від банкрутства, при цьому значна частина фінансових потреб має бути покрита за рахунок разового збору з вкладників кіпрських банків. !zn

Читайте також:

Парламент Кіпру проголосував проти податку на депозити

Колишні чиновники НБУ оцінили український капітал на Кіпрі в 12-25 млрд доларів

Азаров запевнив, що в Україні зберігати гроші надійніше, ніж на Кіпрі

Білий дім відмовився коментувати конфіскацію депозитів на Кіпрі