UA / RU
Підтримати ZN.ua

Європа повинна врятувати Україну, щоб протистояти Росії - Сорос

Європа недооцінила потенційну загрозу з боку Росії, вважає мільярдер.

Мільярдер та інвестор Джордж Сорос звинуватив західних лідерів в небезпечному прорахунку в їх стратегії по відношенню до Росії і Україні, оскільки тамдешня криза несе в собі смертельний ризик для єврозони, пише The Financial Times.

В інтерв'ю FT філантроп поскаржився на те, що європейські лідери сприйняли Україну як країну, яка потребує фінансової допомоги, не розуміючи, що криза на східному кордоні ЄС являє собою велику небезпеку для економіки Європи, і навіть для виживання ЄС, більшу, ніж вибори в Греції.

"Санкції проти Росії посилюють тенденції настання дефляції і рецесії, які мали місце (у Європі - ред.), а тепер стали реальністю", - цитує видання Сороса.

Він додав, що політика Москви може стати ще більш агресивною зважаючи на економічну кризу, в якій опинилася країна. Але, незважаючи на таку небезпечну ймовірність, санкції не слід послабляти, вони є "необхідним злом", яке здатне змусити російські війська піти з України.

Сорос підкреслив, що США і ЄС зробили велику помилку, не зумівши підтримати свої санкції масивною програмою фінансової підтримки України. За оцінками мільярдера, ця підтримка мала б скласти до $ 50 млрд, її потрібно було б схвалити у першому кварталі 2015.

Сорос вважає, що Європі слід визнати агресію з боку Росії по відношенню до України. І потрібно надати країні фінансову підтримку. На його думку, це єдиний спосіб, як Європа може протистояти націоналістичній експансії Москви і врятувати Україну від банкрутства.

"Економічна допомога Україні змінить політику Росії. Банкрутство України зміцнило б владу прихильників жорсткої лінії, в той час як економічне відродження країни під егідою ЄС і США підтримало б прозахідну опозицію в Росії", - йдеться у публікації.

Читайте також: Економічна криза відкриває росіянам очі на брехню Кремля – Sueddeutsche Zeitung

Раніше Сорос заявляв, що дії Росії проти України загрожують існуванню ЄС. Він зазначив, що агресивні дії Росії щодо України непрямим чином спрямовані на Європейський Союз.