UA / RU
Підтримати ZN.ua

Єврокомісія представила проект "гнучкого" бюджету ЄС на трильйон євро

Особливістю нового фінансового плану ЄС є прив'язка обсягу фінансування тих чи інших сфер і програм до дотримання країнами-членами верховенства права.

Єврокомісія представила проект багаторічного фінансового плану ЄС на 2021-2027 роки. Документ представив у середу в Європарламенті президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер, повідомляє "Укрінформ".

"Новий бюджет є можливістю побудувати майбутнє нашого нового амбітного Союзу 27 країн на основі солідарності. Сьогоднішнім пропозицію ми пропонуємо прагматичний план, як зробити більше, маючи менші ресурси", - заявив президент Єврокомісії.

загалом запропонований бюджет передбачає 1,135 трильйона євро за зобов'язаннями і 1,105 трильйона витрат (за цінами 2018).

Серед пріоритетних сфер, на які планується збільшити фінансування, відзначаються дослідження та інновації, підтримка молоді, цифрова економіка, охорона кордонів, безпека і оборона.

Крім цього, серед головних особливостей нового фінансового плану ЄС є прив'язка обсягу фінансування тих чи інших сфер і програм до дотримання країнами-членами верховенства права.

Далі, за процедурою, проект бюджету повинні спільно схвалити Рада ЄС і Європарламент.

Макрон поїхав до Меркель домовлятися про реформування Євросоюзу. Пріоритетом оновленої торговельної політики оновленого ЄС Макрон визначає спрощення єдиного ринку і захист його від зовнішніх конкурентів.

Європарламент визначився з черговою датою виборів.В ЄП зараз засідає 751 депутат, попередні вибори відбулися в травні 2014 року.

Нагадаємо, канцлер Німеччини Ангела Меркель, президенти Франції і України Еммануель Макрон і Петро Порошенко проведуть зустріч у "нормандському форматі" в Аахені (Німеччина) в травні цього року.