UA / RU
Підтримати ZN.ua

Єврокомісар Еттінгер літав до Будапешту на приватному літаку проросійського лобіста

Посадовця ЄС критикують за порушення професійної етики.

Європейський комісар з питань цифрової економіки Гюнтер Еттінгер скористався приватним літаком німецького бізнесмена Клауса Манголда, відомого своїми тісними зв'язками з Кремлем.

Як повідомляє EUObcerver, 18 травня Еттінгер використовував літак, наданий Манголдом, щоб потрапити з Брюсселя в Будапешт і взяти участь у міжнародній конференції за запрошенням прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана.

Наголошується, що Манголд, почесний консул РФ у Німеччині, виступає за зняття санкцій з Росії.

Читайте також: Манафорт і лобісти з США впливали на рішення Конгресу в інтересах Януковича - WP

Даний епізод поставив питання про порушення єврокомісаром робочої етики, оскільки етичні правила ЄК забороняють комісарам приймати подарунки вартістю більш як 150 євро. Вартість перельоту з Брюсселя в Будапешт на приватному літаку, який можна сприймати як подарунок, значно перевищує цю суму.

Сам Еттінгер вважає звинувачення безпідставними. У себе в Twitter він вказав, що скористався пропозицією Манголда через щільний графік та неможливість скористатися регулярним рейсом.

Allegations are unfounded: Due to meetings, I could not take scheduled flight to be in time for dinner PM Орбан. HU suggested plane Mangold.

- Günther H. Oettinger (@GOettingerEU) 15 листопада 2016 р.

Раніше перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко заявила, що в Австрії працює потужне проросійське лобі, яке домагається скасування антиросійських санкцій.