UA / RU
Підтримати ZN.ua

Євродепутат Ребекка Гармс прокоментувала прийняту Євросоюзом оновлену газову директиву

Директива послужить хорошим обмежувачем російського "Газпрому", але не знищить його вплив на Європу, вказала євродепутат.

Нова газова директива Європейського союзу не в змозі зупинити будівництво російського газопроводу "Північний Потік-2", проте змусить "Газпром" грати за правилами, а Німеччину – виконувати свої обіцянки, заявила 4 квітня член групи Зелених в Комітеті з промисловості, досліджень та енергетики Європейського парламенту Ребекка Гармс, повідомляє "Укрінформ".

""Газпром" також і надалі повинен дотримуватися правил ЄС. Анбандлінг виробництва та оперування обмежить потужність газового гіганта. Це зробить проект Nord Stream 2 складнішим і, можливо, відстрочить, але не зупинить", – визнала Гармс.

Євродепутат зазначила, що заява Росії про повне припинення транзиту газу через Україну відразу після запуску "Північного потоку-2" доводить, що цей газопровід – у першу чергу геополітичний проект Кремля, спрямований проти України.

"Німецький канцлер обмовила свою підтримку проекту трубопроводу умовою продовження транзиту. Німецький уряд повинен дотримуватися цієї обіцянки – підкреслила Гармс.

4 квітня Європарламент прийняв оновлену директиву (закон Євросоюзу), яка поширює правила газового ринку ЄС на трубопроводи з країн, що не входять в ЄС, в тому числі "Північний потік-2".

Повідомлялося, що в лютому представники Ради Європейського союзу та Європарламенту погодили поправки до газової директиви ЄС. Документ буде підготовлений на всіх мовах країн ЄС і відправиться на остаточне затвердження.

Як писав директор Дипломатичної академії імені Геннадія Удовенка при МЗС України Сергій Корсунський у своїй статті для DT.UA той факт, що про остаточному тексті Газової директиви домовлялися Німеччина і Франція, а не Німеччина з одного боку і Польща з країнами Балтії - з іншого, говорить про багато що. Якщо для повноти картини згадати, що саме Франція зараз відкликала свого посла з Італії, а країни ЄС не змогли узгодити єдину позицію навіть у Венесуелі, стає очевидним - політичний розкол в ЄС наявності.

Детальніше про те, що стоїть за рішенням Німеччини і Франції по "Північному потоку-2" читайте в статті "Німеччина зосереджується" Сергія Корсунського в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".