UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЄС звинуватив Москву у політичній мотивації "торговельних воєн" та невиконанні зобов'язань СОТ

У Брюсселі вбачають політичну мотивацію у прийнятті Москвою низки обмежувальних торговельних заходів. У ЄС заявили, що незважаючи на зростання товарообігу з Росією, за останні роки кількість торговельних подразників також збільшилася. Обговорити це планують на майбутньому саміті Росія-ЄС.

Євросоюз звинуватив Росію у політичній вмотивованості деяких захисних санітарних і фітосанітарних заходів, а також у невиконанні зобов'язань в рамках СОТ. Відповідну заяву голови представництва ЄС в Росії Вігаудаса Ушацкаса оприлюднено у п'ятницю, 24 січня, напередодні саміту Росія-ЄС.

"У ЄС є підстави вважати, що деякі протекціоністські заходи, зокрема, санітарні та фітосанітарні заходи, можуть бути часто політично мотивованими", - заявив голова представництва ЄС в Москві.

За словами Ушацкаса, "подібний підхід не сумісний з принципами СОТ". "Тому ми закликаємо наших російських партнерів більш активно використовувати членство у СОТ для реалізації внутрішніх реформ", - додав він.

"Ми визнаємо, що, з одного боку, обсяг торгівлі між ЄС і Росією зріс за останні три роки. З іншого боку, кількість торговельних подразників також збільшилася: з'явилися питання, пов'язані з реалізацією зобов'язань в рамках СОТ, такі як утилізаційний збір і затримка при реалізації заходів зі зниження митних тарифів", - сказав високопоставлений дипломат.

Представник ЄС зазначив, що на саміті Росія-ЄС 28 січня сторони розглянуть можливості, у тому числі щодо створення спільного економічного простору від Атлантики до Тихого океану і підготовки нової угоди між ЄС і Росією.

Нагадаємо, що останнім часом Росія не раз вводила заборону на ввезення тієї чи іншої продукції з країн Євросоюзу. Наприклад, у жовтні 2013 року РФ заборонила імпорт молочних продуктів з Литви, нібито за виявлену кишкову паличку і невідповідність даних на етикеті. Окрім того, у Росспоживнагляді заявили, що можуть обмежити ввезення на свою територію голландських тюльпанів з Нідерландів, якщо країна не вирішать проблему з зараженням своєї квіткової продукції шкідниками. !zn

Читайте також:

Главі Росспоживнагляду не сподобалося, що Литва і ЄС поскаржилися на Росію до СОТ через "молочні" обмежень