UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЄС виділить Сербії та Македонії 17 млн євро на біженців

Частина цих грошей має піти на надання гуманітарної допомоги біженцям.

Єврокомісія схвалила виділення додаткових 17 мільйонів євро Сербії та Македонії для вирішення проблеми з напливом біженців

"Ці кошти - частина загальних, раніше анонсованих зусиль Євросоюзу по боротьбі з наслідками сирійської кризи", - йдеться в повідомленні ЄК.

Гроші надаються цим країнам, оскільки більшість біженців перетнули їх територію на шляху в західну Європу. Кошти призначені для "підвищення можливостей країн повністю втілювати в життя міграційну політику, в тому числі з управління потоками мігрантів".

Крім того, частина коштів має піти на надання гуманітарної допомоги мігрантам, зокрема, на надання тимчасових притулків, продовольства, засобів гігієни, послуг у галузі охорони здоров'я та психосоціальної підтримки.

Розподіл 160 тисяч біженців по ЄС розпочнеться 9 жовтня. Однак у Німеччині, яка змушена приймати основний потік біженців до сотні тисяч чоловік, вже назвали перерозподіл навіть 160 тисяч біженців "краплею в морі".

Останнім часом перед Євросоюзом гостро стоїть проблема мігрантів і біженців. Тільки через Середземне море в 2015 році Європу прибуло 220 тисяч мігрантів. При цьому кількість загиблих у морі за той же період складає понад 2,1 тисячі осіб.

Квотний перерозподіл 160 тисяч мігрантів є лише одним з інструментів ЄС полегшити тягар окремих країн Євросоюзу в їх відповідальності за біженців. В цілому, ЄС очікує напливу 800 тисяч біженців в 2015 році, левову частку з яких доведеться взяти на себе Німеччині. Наприклад, у 2014 році Німеччина прийняла близько 200 тисяч біженців.

Останнім часом перед Європою гостро стоїть проблема мігрантів і біженців. Тільки через Середземне море в 2015 році Європу прибуло 220 тисяч мігрантів. В цілому за більшу половину 2015 року в ЄС вже прибуло близько півмільйона біженців з країн Близького Сходу та Північної Африки.

Детальніше читайте у статті Олексія Коваля Європу накриває вал нелегальної міграції для тижневика "Дзеркало Тижня. Україна".