UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЄС повинен діяти проти загрози, що йде від німецьких судів - Financial Times

Для захисту правопорядку блоку необхідно вжити заходів у зв'язку з порушеннями.

Рішення Конституційного суду Німеччини минулого тижня, ставить під сумнів законність скупки облігацій Європейським центральним банком та має таке монументальне значення для цілісності ЄС, що його не можна залишати без відповіді. Суд у Карлсруе (Місто де розташовані Федеральний конституційний суд і Верховний суд Німеччини – ред.) фактично визнав недійсним рішення Європейського Суду 2018 року, вищої юридичної інстанції ЄС, про те, що покупка активів ЄЦБ була законною. Німецькі судді заявили, що Європейський суд не врахував відповідність політики центрального банку і, таким чином, діяв "ultra vires" або поза його повноважень, пише Financial Times.

Німецькі судді вирішили не дотримуватися договірних зобов'язань, в яких говориться, що тільки Європейський суд може виносити рішення про те, чи порушив орган ЄС закон Євросоюзу. Рішення німецьких суддів зводиться до одностороннього проголошення конституційної незалежності від правопорядку ЄС. Деякі вже порівнювали це рішення з анулюванням федерального закону в американській Південній Кароліні до початку громадянської війни.

ЄС є правовою спільнотою. Це величезне досягнення. Інтеграція створила європейські права і обов'язки, які можуть бути дотримані в національних і європейських судах. Європейський суд існує для забезпечення однакового застосування закону. Німецький суд вже майже три десятиліття бореться, поступово формуючи аргумент про те, що він має право контролювати межі між ЄС і національної компетенцією. Його судження по справі ЄЦБ ставить під загрозу весь правовий порядок ЄС. Тільки з цієї причини Європейська комісія має розглянути справу про порушення.

Що робить рішення суду Карлсруе особливо небезпечним, так це те, що воно заохочує інші країни, які прагнуть кинути виклик Європейському союзу, оскільки вони розмивають демократичну систему стримувань і противаг і верховенство права. Польський уряд поспішно аплодував Німеччині за таке рішення. Варшава вже програла дві справи в Європейському суді з приводу спроб влади узурпувати судову систему. Зараз влада Польща намагається використовувати нові правила, щоб призначити лояльного керівника Верховного суду. Важко зрозуміти, як Європейська комісія, зберігач договорів ЄС, може діяти проти Варшави, якщо вона не зможе діяти проти Берліна. Єврокомісія має розпочати розгляд справи про порушення норм ЄС проти обох країн. На карту поставлено довіру як до Єврокомісії, так і до Урсули фон дер Ляйєн, її президента з Німеччини.

Немає чітких рішень цієї судової проблеми. Незалежність судів і центральних банків ускладнює їх просування. Суд Карлсруе розглянув скарги на купівлю облігацій на тій підставі, що він захищає демократичні права позивачів. Це дещо привабливо, але це означає, що його юрисдикція добре захищена конституцією.

Читайте також: Європейський суд визнав незаконною відмову Польщі, Угорщини та Чехії прийняти мігрантів

Кращий результат для центрального банку Німеччини - задовольнити суд у Карлсруе докладним обґрунтуванням покупки облігацій ЄЦБ до пандемії. У такому разі постанова суду Німеччини може бути піддана забуттю, як судова помилка. Навряд чи це буде так просто. Бундесбанк ніколи не був активним прихильником монетарної політики "Кількісного пом'якшення". Суд може заперечити проти представлених аргументів. Критики ЄЦБ майже напевно будуть наполягати на судовому розгляді.

У порушенні прав щодо німецького суду теж є свої недоліки. Вони повинні бути спрямовані проти німецького уряду, навіть незважаючи на те, що Берлін в основному підтримував "Кількісне пом'якшення". Це може викликати євроскептицизм. Найгірше те, що це може призвести до ще одного рішення Європейського Суду, яке суд Карлсруе просто відмовиться прийняти. Тим не менш, дії, що порушують права, необхідні. Це був би тривалий процес і шанс для діалогу між ЄС і Берліном. Зрештою, політичні лідери Німеччини повинні взяти на себе відповідальність за цю проблему і знайти рішення, навіть якщо це означає, в довгостроковій перспективі, зміну основного закону або договорів ЄС.

Раніше, ЄС починає нову судову справу проти Польщі через посилення контролю над місцевими судами. ЄС звинувачує правлячу партію Польщі "Закон і справедливість" у тому, що вона підриває польську демократію шляхом посилення прямого державного контролю у різних сферах життя польського суспільства.

Також, ЄС звинуватив Угорщину в порушенні європейських цінностей. У ЄС стурбовані надзвичайними повноваженнями влади для боротьби з коронавірусом.