UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЄС і G7 не визнали результати президентських виборів у Венесуелі

Щоб виправити ситуацію, режим Мадуро повинен провести прозорі вибори, звільнити політв'язнів, відновити повноваження парламенту і пустити в країну міжнародних спостерігачів.

Глави держав "Великої сімки" та Європейського Союзу засудили дії режиму Ніколаса Мадуро і заявили про невизнання результатів президентських виборів у Венесуелі.

"Без згоди прийняти міжнародні стандарти і без забезпечення основних гарантій інклюзивної, справедливого і демократичного процесу ці вибори таїх результати не мають легітимності та довіри... Ми засуджуємо президентські вибори у Венесуелі та їх результат, оскільки він не представляє демократичну волю громадян Венесуели", - сказано у спільній заяві лідерів ЄС та G7, поширеній в середу, 23 травня.

Укладачі заяви констатували, що венесуельський режим продовжує зміцнювати авторитарну владу президента Мадуро, а уряд "втратив можливість для необхідного термінового виправлення політичного курсу".

У зв'язку з цим лідери ЄС і G7 вказали режиму Мадуро на можливість виправити ситуацію. Для цього необхідно відновити конституційну демократію, призначити нові вибори і забезпечити їх прозорість, відновити повноваження парламенту - Національної Асамблеї, негайно звільнити всіх політичних в'язнів і забезпечити повний та безперешкодний доступ міжнародних спостерігачів на територію країни.

"Ми як і раніше прихильні до підтримки мирного, переговорного і демократичного вирішення кризи у Венесуелі та надання населенню Венесуели гуманітарної допомоги", - підкреслили автори заяви.

20 травня у Венесуелі відбулися дострокові вибори президента країни . ЦВК країни оголосила про впевнену перемогу чинного президента Ніколаса Мадуро, якому вдалося отримати 68% голосів на тлі вкрай низької явки. Згідно з офіційними даними, близько 55% виборців проігнорували голосування. Найбільші опозиційні партії бойкотували вибори і закликали громадян не голосувати.

Виборам передували масові протести, учасники яких звинувачували президента країни в ігноруванні законів, взяття під варту політичних опонентів, а також в економічних проблемах країни, де рівень інфляції перевищив відмітку у 6000%.

Віце-президент США Майк Пенс назвав вибори шахрайством, а в Держдепартаменті заявили, що не збираються визнавати їх легітимність.

США ввели санкції проти режиму Мадуро. Дональд Трамп підписав указ про заборону громадянам Сполучених Штатів та іншим особам на території країни здійснювати будь-які транзакції, що мають відношення до державного боргу Венесуели.

Детальніше про поглиблення економічної кризи у Венесуелі читайте в статті "Венесуела: час мадуріанського правління добігає кінця" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".