UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЄК подала позов проти Ірландії за нездатність стягнути з Apple мільярди податків

Мінфін Ірландії розчарований і каже, що робить все можливе аби отримати гроші.

Єврокомісія (ЄК) подала позов до Європейського суду юстиції проти Ірландії за нездатність стягнути €13 млрд несплачених податків з Apple, головний європейський офіс якої зареєстрований у цій країні, заявила в середу єврокомісар з конкуренції Маргрете Вестагер, передає The Irish Times.

"Минуло більше року після рішення ЄК про стягнення цих несплачених податків, однак Ірландія не вжила жодних заходів для їх отримання", - сказала єврокомісар.

За її словами, легальний чотиримісячний строк для стягнення €13 млрд з Apple вийшов ще 3 січня 2017 року, проте до цього моменту Ірландія не змогла отримати цю суму.

"До того моменту, поки незаконні гроші не взяті з компанії, вона продовжує користуватися необґрунтованими конкурентними перевагами на європейському ринку", - заявила Вестагер, пообіцявши продовжувати безкомпромісну боротьбу з ухиленням від сплати податків. За її словами, Єврокомісія може накласти санкції на Ірландію у зв'язку зі справою Apple.

Як передає Reuters, в мінфіні Ірландії висловили жаль з приводу рішення ЄК. Фінансове відомство Ірландії заявило, що чиновники й експерти роблять все, щоб держава виконала свої зобов'язання по стягненню заборгованості якомога швидше. Учасники процесу протягом року перебувають у постійному контакті з Єврокомісією і з Apple. Особливо прикрим мінфін назвав те, що позов подано в ситуації, коли мова йде про таку велику суму.

У минулому році Єврокомісія, проаналізувавши дії Apple на європейському ринку за 11 років, вирішила, що корпорація Apple отримувала від уряду Ірландії незаконні пільги, користуючись сприятливим податковим режимом в цій країні. Дублін визнав це рішення несправедливим, але пообіцяв його виконати.

Apple використовувала податкову схему, яка пізніше отримала назву "подвійна ірландська з голландським сендвічем", писала в 2012 році The New York Times. Вона дає можливість скорочувати податки, пропускаючи прибуток через ірландські та голландські "дочки" і переводячи її на Карибські острови.