UA / RU
Підтримати ZN.ua

Єгипетська армія взяла штурмом оплот "Братів-мусульман"

Місто Дельга понад два місяці перебувало під фактичним контролем ісламістів, які встановили там своє правління. Армії лише з третьої спроби вдалося зломити їхній опір.

Єгипетські війська встановили повний контроль над містом Дельга у провінції Мінья. Населений пункт, розташований у долині Нілу за 300 кілометрів на південь від Каїра, близько місяця утримували прихильники поваленого президента Мухаммеда Мурсі.

Ісламісти намагалися зупинити штурм, застосувавши вогнепальну зброю, однак опір було швидко придушено, в тому числі - за допомогою сльозогінного газу. Про втрати сторін не повідомляється. Під час обшуків було заарештовано 56 осіб.

Місто з населенням 120 тисяч осіб, розташоване в центрі Єгипту, понад двоа місяці перебувало під фактичним контролем ісламістів, які встановили там своє правління. Після захоплення влади прихильники Мурсі розгорнули у Дельзі кампанію терору проти місцевих християн-коптів, яких вважали союзниками військового керівництва Єгипту, що стояло за поваленням президента. Так, ісламісти палили церкви, магазини і будинки коптів, що становлять приблизно шосту частину населення міста. Принаймні сто християнських сімей втекли із Дельги, рятуючись від переслідувань.

Серед спалених і розграбованих виявився 1600-річний монастир Діви Марії. Очевидці кажуть, що ісламісти винесли звідти все, що могло становити хоч якусь цінність, включаючи електропроводку і ворота монастиря, після чого перекопали весь монастирський сад у пошуках скарбу.

Офіційні представники "Братів-мусульман" запевняють, що рух не пов'язаний з цими нападами, "за якими стоять звичайні кримінальники". Вони також відзначили, що копти "перебільшують проблему", а ісламісти намагалися "зупинити хуліганів", заявляючи, що грабувати церкви неприпустимо.

Раніше поліція і армія вже двічі намагалися встановити контроль над Дельгою, однак стикалися із запеклим опором. Витіснити ісламістів з міста вдалося лише після залучення додаткових сил. Адміністрація провінції Мінья, де знаходиться місто, вже заявила, що операції, подібні до проведеної в Дельзі, планується здійснити і в інших містах, які опинилися під контролем ісламістів. !zn

Читайте також:

В Єгипті на два місяці продовжили режим надзвичайного стану

На главу МВС Єгипту скоєно замах: "Це повернення епохи тероризму"

В Єгипті 11 прихильників поваленого президента Мурсі засуджені до довічного ув'язнення