UA / RU
Підтримати ZN.ua

Єгипет на порозі перевороту: армія готова "пролити кров" за народ

У нічних сутичках в Єгипті загинули щонайменше 16 осіб. Опозиція розцінила відмову президента Мурсі йти у відставку як "початок громадянської війни" і розраховує на допомогу військових.

У середу, 3 липня, закінчується термін ультиматуму, висунутого армією Єгипту президенту країни Мухаммеду Мурсі: або він погоджується з вимогами мітингувальників, або йде у відставку.

За даними єгипетських ЗМІ, у ніч на середу військові вже взяли під свій контроль низку стратегічних об'єктів у країні. Вранці військові і поліція почали посилювати охорону біля площі Тахрір у центрі Каїра.

У заяві, розміщеній на офіційній сторінці військових сил у Facebook під заголовком "Останні години", підкреслюється: "Ми клянемося Богу, що ми готові пожертвувати навіть своєю кров'ю за Єгипет і його народ, на його захист від будь-яких терористів, радикалів і дурнів".

Вона з'явилася через кілька годин після звернення Мурсі до нації, в якому він відмовився складати свої повноваження, незважаючи на масові акції опозиції та ультиматум.

Опозиційні лідери, у свою чергу, розцінили слова глави держави "як заклик до громадянської війни". Опозиційний молодіжний рух Єгипту "Тамаруд", один із організаторів масових протестів, закликав республіканську гвардію країни заарештувати президента і його оточення.

"Ми закликаємо не тільки до його (Мурсі) відставки, ми закликаємо помістити його і його оточення у в'язницю. Ми закликаємо республіканську гвардію заарештувати і негайно відправити Мурсі у в'язницю", - йдеться у поширеній заяві руху.

Вночі у результаті збройних зіткнень сил безпеки з прихильниками Мурсі в районі Каїрського університету загинули 16 і постраждали близько 200 осіб.

Ще сім осіб загинули у зіткненнях прихильників і противників чинної влади у різних провінціях країни.

Тим часом єгипетські військові повідомили деякі подробиці свого плану врегулювання політичної кризи у країні.

Згідно з "антикризовим планом" силовиків, у разі, якщо кризу не буде подолано, буде призупинено дію конституції, парламент розпущено і призначено нові президентські вибори.

Нагадаємо, новий виток масових протестів у Єгипті припав на першу річницю інавгурації Мурсі. 30 червня на вулиці єгипетських міст вийшли мільйони людей - за оцінками спостерігачів, такого не було з часу революції 2011 року, коли був повалений режим Хосні Мубарака.

Опозиція вимагала від Мурсі піти у відставку до 17:00 за місцевим часом. "Тамаруд" заявив, що зібрано понад 22 мільйони підписів (більше чверті населення Єгипту) на підтримку петиції про відставку Мурсі.

Зі свого боку, представники прихильників Мурсі - руху "Братів-мусульман" - закликали людей бути готовими вийти на вулиці і заповнити площі на підтримку президента.

За словами Мохаммеда Білтаджи, члена "Партії свободи і справедливості", політичного крила руху, переворот може відбутися тільки в тому випадку, якщо протестувальники "підуть по трупам" прихильників президента. !zn

Читайте також:

Президент Єгипту відкинув ультиматум військових

Мільйонні протести в Єгипті: президенту дали два дні на відхід у відставку

Президент Єгипту підписав закон про нову конституцію і узаконив шаріат