UA / RU
Підтримати ZN.ua

Японія заявила протест через висловлювання заступника замглави МЗС РФ про Курильських островах

Токіо не вважає питання щодо Курил вирішеним.

У п'ятницю, 4 вересня, міністр закордонних справ Японії Фуміо Кисида повідомив, що Токіо заявив протест у зв'язку з висловлюваннями заступника міністра закордонних справ Росії Ігоря Моргулова щодо "курильської проблеми".

У четвер заступник голови МЗС РФ Ігор Моргулов заявив про те, що питання щодо Курильських островів було "вирішено 70 років тому" і "ніякого діалогу з Японією щодо "курильської проблеми" немає".

"(Цей вислів - прим. ред.) неконструктивний і суперечить істині. Для просування японо-російських відносин було б бажано не проводити таких відкритих дискусій, а конструктивний діалог", - сказав Кисида.

У п'ятницю глава департаменту Європи МЗС Японії Хадзіме Хаясі передав послу РФ в Токіо Євгену Афанасьєву протест, підкресливши, що "висловлювання є неприйнятним".

21 липня агентство Kyodo повідомило, що уряд Японії має намір зажадати від Росії поважати угоди 2001 року щодо вирішення територіального спору щодо чотирьох островів Курильської гряди, суверенітет над якими заперечує Токіо.

У серпні 2014 року Японія висловить Росії "рішучий протест" у зв'язку з військовими навчаннями в районі Курильських островів. "Ми передамо Росії ноту протесту через наше міністерство закордонних справ", - заявив у середу, 13 серпня, японський прем'єр-міністр Сіндзо Абе на прес-конференції в Токіо. "Північні території є невід'ємною частиною Японії", - додав Абе.

2012 році уряд Японії відмовилася від терміну "незаконна окупація", який вона раніше постійно використовувало щодо південної частини Курильських островів. Замість цього у затвердженому на засіданні кабінету міністрів письмовій відповіді на запит депутата від опозиційної Ліберально-демократичної партії йдеться, що острови "зайняті Росією у формі, яка не має юридичних підстав". По суті, це не змінює позицію Японії, проте формулювання тепер обрана більш м'яке.

Як пише у DT.UA Олексій Їжак у статті "Японське єдиноборство", запланований на останню декаду серпня японо-російський діалог з проблеми Південних Курил обіцяв бути динамічним. З осені минулого року йде напружене дипломатичне спілкування, яке має зробити можливим візит до Японії президента Росії Володимира Путіна. Сторони вкотре намагаються знайти вирішення територіального спору і вийти на підписання мирного договору.