UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ядерні погрози Росії є лише пропагандою - Wyborcza

На думку експерта, Москва лише хоче налякати і розділити НАТО.

Погрози Росії націлити ядерну зброю на Польщу і Румунію – це лише пропаганда, покликана налякати різні країни НАТО і розділити їх у ставленні до такого виду озброєння.

Про це в інтерв'ю Gezeta Wyborcza розповів аналітик European Leadership Network Лукаш Кулеса. За його словами, останні "ядерні" погрози Кремля прозвучали на адресу Варшави, оскільки вона має тісні зв'язки з США. Однак, справжня мета російських чиновників, на думку експерта, залякати деякі країни НАТО, щоб всі члени розділилися в ставленні до ядерної зброї. Зокрема, Кулеса нагадав про погрози російського посла націлити ракети на Данію.

"Зрозуміло, що Росія має військові плани і в списку її цілей опинилися польські військові бази, порти і аеродроми. Але ж не лише Росія має ядерну зброю. Ядерна атака на країну НАТО не лишилася б без відповіді. А це означало б початок ядерної війни, в якій би загинули десятки мільйонів людей. І в Росії також. Росіяни бачать, що вимахувати шаблею – це одне, а ризикувати країною – зовсім інше", - сказав експерт.

На думку Кулеси, розмови про можливе розміщення ядерної зброї США у Європі, як це було в часи Холодної війни, "добре виглядає лише на папері". Насправді ж у Вашингтона немає такої кількості ракет, оскільки вони були демонтовані згідно з угодою про скорочення стратегічного озброєння від 1987 року.

"Розміщення тактичних ядерних ракет в Польщі могло б стати серйозним ударом по політичній єдності НАТО. Дуже багато країн бояться ядерної зброї. Не думаю, що американці готові ризикувати політичною єдністю в Альянсі", - сказав експерт.

Натомість він вважає хорошим сигналом повернення в Європу американських стратегічних бомбардувальників, які вже навіть взяли участь у навчаннях. А також НАТО повинен скласти свою власну стратегію щодо ядерної зброї, якої нині немає. Також, на думку експерта, варто було б провести навчання для політиків, щоб вони швидко співпрацювали у разі небезпеки.

Цього тижня експерти застерігали, що США і Росія знаходяться на порозі гонки ядерних озброєнь. Вільям Перрі та Дезмонд Браун, колишні міністри оборони США і великої Британії, заявляють, що Вашингтон і Москва порушують міжнародні правила, які були розроблені з метою скоротити ризик виникнення конфліктів.

В цей же час, НАТО готується переглянути свою стратегію в сфері ядерної зброї на тлі зростаючих суперечностей з Росією з приводу військових дій в Україні.

Раніше в НАТО пообіцяли відповісти на ядерну активність Росії. При цьому Столтенберг заявив, що плани президента Росії Володимира Путіна передати армії 40 нових ракет з ядерними боєголовками – це не що інше, як необґрунтоване і небезпечне "брязкання" ядерною зброєю.

В цей же час, видання Newsweek писало, що Путін розглядає ядерну зброю як інструмент примусу. І саме це найнебезпечніше в заявах Кремля.