UA / RU
Підтримати ZN.ua

WSJ: Росія - не менш кривавий колонізатор, ніж країни Заходу

Москва буде загрозою для України до тих пір, поки не усвідомить свої колоніальні злочини.

Міністр закордонних справ РФ Сєргєй Лавров опублікував статтю в чотирьох африканських газетах минулого місяця. В ній він намагався пояснити мету свого нещодавнього туру по Африці, а також чому, на його думку, африканські країни повинні підтримати війну Москви проти України.

Лавров стверджував, що саме західні санкції - це причина продовольчої кризи в Африці. При цьому він підкреслив, що на відміну від Великої Британії, Франції, Бельгії й інших європейських держав, Росія «не заплямувала себе кривавими злочинами колоніалізму». Ідея про те, що Росія нібито уникла колоніальної експансії, на диво поширена на Заході й в інших регіонах світу, - пише в статті для Wall Street Journal науковий співробітник ініціативи з питань клептократії аналітичного центру Hudson Institute Кейсі Мішель.

Але припущення, що Кремль нібито не скоїв таких же «кривавих злочинів, як Нідерланська, Іспанська чи Португальська імперії, на стільки ж смішне, на скільки антиісторичне. Росія не виникла просто так як міжконтинентальний гігант, розтягнувшись аж до Тихого океану. Москва століттями завойовувала і колонізувала народи в Євразії, грабуючи і підпорядковуючи їх диктатурі диктаторам в Москві і Санкт-Петербурзі. Різняця лише в тому, що європейські імперії проводили колонізацію за морями, а Росія - на суші, захоплюючи прилеглі території.

Читайте також: “Народні республіки” vs відновлення імперії на Харківщині: в ISW проаналізували окупаційну риторику Кремля

Надто багато людей не знають або ігнорують факт, що Росія була і залишається головною колоніальною державою. Від Кавказу до Криму, від Арктики до Амуру, від Волги до Тихого океану - російські колоніальні кампанії завойовували численні народи, знищуючи місцеві культури, суверенітети і влаштовуючи геноциди. СРСР, який за визначенням Владіміра Лєніна був антиімперіалістичним, поводився так само. Від організації масових етнічних чисток заради знищення колонізованих народів до створення штучного голоду проти українців і казахів і створення мап з нібито автономними республіками, в яких місцеве населення було позбавлене влади - радянські експерименти з багатьох точок зору просто продовжували колоніальну політику Російської імперії. І це не згадуючи про те, як СРСР впродовж Холодної війни підтримував деспотичні режими в країнах Африки і Латинської Америки, наприклад, в Анголі і на Кубі.

Якщо пострадянські республіки, такі як Казахстан і Молдова, змогли отримати незалежність після падіння СРСР, колонізовані народи в межах російських кордонів, такі як Чечня і Татарстан, знову були пригноблені диктатурою Кремля. Їх перетворили на джерело гарматного м’яса для імперіалізму Москви.

«Війна в Україні чітко продемонструвала, що Росія лишається колоніальною державою, яка прагне повернути під свій контроль всіх, хто вирвався з її хватки. Більшість європейських держав дозволили своїм імперіям розпастися. Але одна європейська колоніальна імперія все ще існує. І ця єдина європейська імперія тепер погрожує геноцидом і потенційною ядерною війною, якщо їй не дозволять повернути собі втрачені колонії», - йдеться в статті.

Пропаганда переконує, що Росія нібито лишається силою добра. Але багато росіян були б шоковані, якби зрозуміли, що Москва нічим не краща, ніж португальці для Анголи або іспанці для Мексики. Дослідники Еріка Марат і Ботагоз Касимбекова вказали на «імперіалістичну наївність» Росії, яка полягає у вірі, що країна нібито «не атакувала і не колонізувала, а лише визволяла і рятувала колонізовані народи». Це також зручна захисна позиція, коли з’являються фото і відео воєнних злочинів, скалічення і спроб влаштувати геноцид в Україні, напрямку пов’язані з російською армією. Мовляв, якщо Кремль воює лише, щоб врятувати людей від західного імперіалізму, тоді росіяни, напевне, воюють проти українських імперіалістів, щоб врятувати «пригноблене населення».

Читайте також: Відновлення імперії – кінцева мета Володимира Путіна – аналітик CNN

«Але росіянам вже давно пора усвідомити колоніальні злочини свого минулого і теперішнього. Без розуміння того, що Росія була і залишається такою ж винною, як і всі колоніальні імперії минулого, божевілля в Україні не припиниться. Доки Росія не буде повністю деколонізовна, вона буде загрозою для глобальної стабільності і безпеки», - пише Мішель.

Він зауважує, що у Вашингтоні й інших західних столицях з’являються ознаки розуміння необхідності деколонізації Росії. Але всьому світу включно з самою Москвою ще потрібно визнати те, чим РФ була і досі лишається. Колонізація може здатися кроком в минуле. Але коли колоніальна імперія веде свою колоніальну війну у всіх на очах, а люди на зразок Лаврова намагаються змусити всіх дивитися в інший бік, найменше, що можна зробити - це назвати речі своїми іменами.