UA / RU
Підтримати ZN.ua

WP: В США допомога Ізраїлю не популярніша, ніж допомога Україні

Близько половини американців підтримують надання допомоги кожній з цих країн, незважаючи на набагато тісніші історичні зв'язки з Ізраїлем.

У 2014 році і Ізраїль, і Україна брали участь у конфліктах, які підготували ґрунт для того, що відбувається сьогодні. Але ніхто не порівнював, кому американці симпатизують більше. Опитування Gallup тоді виявило, що 17% американців вважають Україну союзником, і майже половина - 44% - сказали те ж саме про Ізраїль.

Звісно, такі результати були відзеркаленням давньої політики США щодо Ізраїлю, а також їхніх складніших і менш послідовних відносин з Україною. Але через 9 років потому, коли обидві країни ведуть війни з тими самими супротивниками, що й у 2014 році, різниця у бажанні американців допомагати Україні чи Ізраїлю не надто велика. В обох випадках опитування показують, що лише близько половини американців підтримують цю ідею, - пише Washington Post.

Про що це свідчить? Зростаюча ізоляціоністська тенденція американських правих і, можливо, зростаюча симпатія Демократичної партії до палестинців могли могли відбитися на поглядах в питанні допомоги Ізраїлю. І це могло скоротити те, що в іншому випадку могло б бути більш всеохоплюючою підтримкою.

Про це свідчить опитування, проведене Marist College, результати якого були опубліковані в середу. У той час як 35% американців вважають, що США повинні виділити більше грошей на підтримку обох країн, 12% кажуть, що Вашингтон повинен витрачати більше тільки на Україну, а 14% - тільки на Ізраїль. Таким чином, лише трохи менше половини підтримують фінансування військових зусиль кожної з країн.

Читайте також: WSJ: Битва за допомогу США для України випробовує владу лідера республіканців в Сенаті

Попереднє опитування YouGov було схожим: лише близько половини американців сказали, що США повинні або збільшити, або зберегти той самий рівень підтримки для України і Ізраїлю. Опитування Квінніпіанського університету показало, що 53% хотіли б більше допомоги для України, а 51% - для Ізраїлю.

У цих цифрах є партійні відмінності: більше республіканців виступають за фінансування зусиль Ізраїлю, а більше демократів - за фінансування оборони України. Але це три різні опитування, що стосуються обох країн, і всі вони дають загальну цифру на рівні близько 50%.

Видання зауважує, що в таких питаннях позиція щодо Ізраїлю раніше була зовсім не такою. Під час війни в Секторі Гази 2014 року опитування виявили, що приблизно 6 з 10 американців підтримували допомогу Ізраїлю. Так чому ж стався зсув? І чому зараз рівень підтримки Ізраїлю і України схожий, попри більш міцні і давні відносини США з Ізраїлем?

Washington Post пише, що одним з потенційних факторів може бути посилення підтримки палестинського руху серед демократів. Така тенденція спостерігалася, принаймні, до атаки ХАМАСу проти Ізраїлю 7 жовтня.

«На початку цього року соціологічне опитування Gallup вперше показало, що симпатії демократів більше на боці палестинців (49%), ніж ізраїльтян (38%). Це стало великою зміною: протягом перших 19 років 21-го століття демократи значно більше симпатизували ізраїльтянам, ніж палестинцям», - йдеться в статті.

Останні опитування свідчать, що події 7 жовтня могли скоротити кількість тих, хто симпатизував палестинцям, оскільки опитування Marist College показало, що демократи розділилися в своїх поглядах. Але навіть так ситуація дуже сильно відрізняється від тієї, яка була всього кілька років тому.

Читайте також: Гроші для України та Ізраїля: коли Сенат США розгляне відповідний пакет допомоги

Водночас, нещодавнє зростання симпатій до палестинців, схоже, не справило значного впливу на протест проти допомоги Ізраїлю. Як і в 2014 році, приблизно 4 з 10 демократів виступають проти додаткового фінансування допомоги країні.

Більший вплив, схоже, має Республіканська партія. Якщо в опитуванні CNN 2014 року лише 24% хотіли, щоб фінансування Ізраїлю було зменшене, то опитування Квінніпіанського університету показало, що 30% виступають проти надання Ізраїлю більшої військової допомоги, а опитування Marist College показало, що майже половина виступає або проти надання грошей обом країнам (40%), або тільки Ізраїлю (5%).

«Ці 40%, які виступають проти допомоги обом країнам, дуже показові. Це кульмінація тривалої зміни в Республіканській партії в бік позиції проти міжнародного втручання, тенденції, яка набрала обертів ще за часів адміністрації Трампа», - йдеться в статті.

Нещодавнє опитування Chicago Council on Global Affairs показало, що 53% республіканців вважають, що для майбутнього Сполучених Штатів буде краще, якщо вони не будуть втручатися у глобальні справи. Вперше за півстоліття проведення опитувань ця цифра досягла більшості. Це також майже вдвічі більше, ніж 29%, які говорили так на початку правління Трампа.

Це зростання збіглося з тим, що республіканські посадовці дедалі обережніше ставляться до виділення грошей на допомогу Україні. А схвалення нового пакету підтримки, схоже, буде серйозною битвою за голоси республіканців у Палаті представників.

Читайте також: США таємно збільшили військову допомогу Ізраїлю – Bloomberg

Washington Post зауважує, що республіканці, які критикують допомогу Києву, стверджують, що їхній опір стосується не так значимості чи достойності України, скільки фінансових витрат. Мовляв, США це не по кишені і їм краще витрачати гроші на захист власного південного кордону. І байдуже, що йдеться про вторгнення в суверенну європейську країну з боку ворожої держави. Це нібито просто надто дорого коштує.

Тож не дивно, що певна частина республіканців може застосовувати таку саму логіку навіть тоді, коли країна, на яку напали, - це набагато ближчий союзник, який вже давно користується величезним рівнем довіри з боку США.