UA / RU
Підтримати ZN.ua

WP: Росія намагається вдосконалити іранські Shahed-136

Внутрішні документи російської програми виробництва БПЛА свідчать, що Москва поки робить лише корпуси для дронів-камікадзе.

Інженери колись жвавого промислового центру в глибині Росії були зайняті плануванням. Команда отримала таємне завдання побудувати виробничу лінію, яка б працювала цілодобово, виготовляючи безпілотники-камікадзе - зброю, яку війська Владіміра Путіна могли б використовувати для бомбардування міст України.

Відставного співробітника ФСБ призначили відповідальним за безпеку програми. У кваліфікованих працівників відібрали паспорти, щоб вони не могли втекти з Росії. У листуванні й інших документах інженери використовували закодовану мову: дрони називали «човнами», вибухівка - «бамперами», а Іран - країну, яка таємно надавала технічну допомогу, - «Ірландією» або «Білоруссю».

«Це була угода на мільярди між Росією й Іраном про постачання зброї, яка була укладена в листопаді за 500 миль на схід від Москви в Татарстані. Її мета полягає в тому, щоб до літа 2025 року побудувати в Росії 6 тисяч дронів. Цього вистачить, щоб подолати хронічну нестачу БПЛА на фронті», - пише Washington Post.

Видання пише, що його журналісти отримали доступ до внутрішніх документів російсько-іранської програми, націленої налагодити виробництво Shahed-136 в Росії. Загалом, записи свідчать про те, що, незважаючи на затримки і залежність виробничого процесу від електронних компонентів іноземного виробництва, «Москва впевнено просувається до своєї мети».

Читайте також: У дронах Shahed використовують компоненти з США, Японії та Швейцарії — звіт аналітиків

«Документи свідчать, що інженери заводу намагаються вдосконалити застарілі іранські технології виробництва, використовуючи російський промисловий досвід, щоб виробляти БПЛА в більших масштабах, ніж Тегеран, і з більшим контролем якості. Інженери також вивчають можливості вдосконалення самого безпілотника, в тому числі, щоб зробити його здатним до ройових атак, в яких БПЛА автономно координують удар по цілі», - йдеться в статті.

Видання Washington Post попросило експертів з «Інституту науки і міжнародної безпеки» проаналізувати російські документи. І дослідники дійшли висновку, що завод збирає безпілотники, надані Іраном. Але в самій Росії відбувається лише виготовлення корпусів і, швидше за все, лише для 300 апаратів. Експерти сказали Washington Post, що «Алабуга» навряд чи впорається з поставленим завданням - виготовити 6 тисяч безпілотників до 2025 року.

«Схоже, «Алабуга» прагне створити безпілотники, які перевершують можливості Ірану», - сказав Девід Олбрайт, колишній інспектор ООН з озброєнь, який очолив групу з вивчення документів.

Читайте також: Іранські безпілотники, якими РФ атакує Україну, працюють на основі вкрадених західних технологій — CNN 

Американське видання пише, що отримало документи від людини, яка бере участь у роботі в Алабузі, але виступає проти вторгнення Путіна в Україну. Ця людина вирішила розкрити деталі роботи, сподіваючись, що міжнародна увага може призвести до додаткових санкцій, що потенційно може зірвати виробництво і швидше завершити війну.