UA / RU
Підтримати ZN.ua

WP: Кривава бійня в Бахмуті пропонує деякі уроки для Заходу

В редакційній статті видання пише, що вперта оборона зруйнованого міста на Донбасі не була помилкою Києва.

Бої за місто Бахмут на сході України тривають з літа минулого року, що призвело до десятків тисяч жертв. Це найкривавіша битва на європейській землі з часів Другої світової війни. Ані російські окупанти, ані українські війська не демонструють жодних ознак відступу з тліючих руїн Бахмута.

Але навіть незважаючи на те, що кінця не видно, Захід може і повинен зробити деякі висновки з кривавої бійні, яка там триває, - пише Washington Post в редакційній статті.

Перший полягає в тому, що Бахмут поставив знак оклику на рішучості і винахідливості України, а також на тому, що вона справедливо розглядає ставки у війні як екзистенційні. Для неї це боротьба за свою цивілізаційну ідентичність у складі Європи. Україна хоче бути демократичною, плюралістичною, толерантною і вільною.

Кабінетні аналітики, які відзначають очевидну відсутність стратегічної цінності самого Бахмута - шахтарського міста, чиє довоєнне населення становило 73 тисячі людей, - упускають важливий момент. Будь-яка захоплена українська територія і будь-яке цивільне населення, що залишилося на ній, піддається не лише вбивствам, тортурам, сексуальному насильству і викраденню дітей, якими славляться війська Москви, але й занурюється в російську орбіту з її тиранією, репресіями і брехнею.

«Навіть з суто військової точки зору, рішення України утримувати позиції в Бахмуті має під собою логіку. Якби її війська відступили, російські війська, ймовірно, пішли б за ними, перемістивши бойові дії ще далі вглиб української території, на місцевість, яку не легше захищати. Дуга малих і середніх українських міст з населенням 50-150 тисяч осіб лежить всього за 20 миль на захід. Відступ з Бахмута не дасть Україні ані перепочинку, ані стратегічної переваги», - погоджується Washington Post.

Читайте також: Столтенберг: У Бахмуті росіяни якість компенсовують кількістю, але й це завдає шкоди

Видання нагадує, що на полі бою Україні протистоїть одна з найбільших армій світу. Населення Росії більш ніж втричі перевищує населення України. Незважаючи на слабкість і погане командування Збройних сил РФ, які виявила війна, їхній чисельний розмір дає значну перевагу. Як казав радянський диктатор Йосип Сталін, кількість переходить у якість.

Незважаючи на це, Україна організувала розумну і спритну оборону, завдавши жахливих втрат російським нападникам. За оцінкою голови Об'єднаного комітету начальників штабів США генерала Марка Міллі, це «жорстока бійня». Знову і знову Євгеній Прігожин, керівник групи найманців «Вагнера», яка очолила російський наступ у Бахмуті, заявляв про перемогу. Йього тижня він зробив це знову. Його заяви виявилися неправдивими. Видання пише, що оцінки втрат з обох сторін неможливо підтвердити, але немає жодних сумнівів, що кількість російських загиблих і поранених у кілька разів перевищує українську. Західні чиновники кажуть, що до початку березня Кремль втратив від 20 тисяч до 30 тисяч бійців у Бахмуті. Це приголомшлива ціна, яку Росія заплатила в битві лише за одне місто.

Тактика Росії в Бахмуті, тобто безперервні штурми погано навченими, погано забезпеченими військами, яких кинули на українські кулеметні позиції, мала на меті не лише захопити місто, але й зменшити можливості Києва почати власний весняний або літній наступ. Залишається тільки з'ясувати, наскільки Москва досягла успіху в цьому питанні. Більшість західних аналітиків залишаються впевненими, що Україна, яка отримує значний арсенал від США та їхніх союзників по НАТО, зберігає і нарощує значний наступальний потенціал. Вона, безумовно, втратила тисячі піхотинців, у тому числі багато високомотивованих і досвідчених солдатів, але її запаси західних танків і бронетехніки не були сильно виснажені в боях за Бахмут.

Президент України Володимир Зеленський має рацію в тому, що ставки в Бахмуті не лише військові, але й політичні. Якщо місто впаде, російський лідер Володимир Путін «припіднесе це як перемогу Заходу, своєму суспільству, Китаю, Ірану», - сказав Зеленський в інтерв'ю Associated Press минулого тижня.

«Якщо він відчує кров - відчує, що ми слабкі - він буде тиснути, тиснути, тиснути», - пояснив український президент.

Читайте також: Росіяни просуваються центром Бахмута – ISW

Washington Post пише, що це ще один великий урок для Заходу. Московський тиран, намагаючись посіяти розбіжності і сумніви серед його супротивників, веде війну на два фронти. Один - в Україні. Інший - в Європі і США. Опитування в деяких країнах свідчать про те, що народна підтримка передачі озброєння і фінансової допомоги Києву дещо ослабла. З точки зору Путіна, другий фронт може бути більш визначальним. І там у нього є багато важелів впливу, щоб отримати перевагу.

«Головною з цих переваг є сам час, який російський диктатор, схоже, вважає своїм найважливішим союзником. Не виключено, що йому буде легше виснажити Захід з плином часу, ніж виснажити українські сили, які борються за свої міста, свої домівки і свої сім'ї. Якщо він не зможе зламати бойовий дух України - що йому досі не вдавалося, як яскраво продемонстрував Бахмут - він зробить ставку на кінець терпіння і єдності американців і європейців, які міцно стоять за Україною з моменту повномасштабного вторгнення Росії більше року тому», - пише видання.

Читайте також: МіГ-29 частково посилять ЗСУ, але не вирішать питання контрнаступу – Ігнат

Саме тому так важливий успіх майбутнього українського наступу, який, ймовірно, розгорнеться на багатьох ділянках вздовж довгої лінії фронту.

«Вкрай важливо, щоб сили Києва та їхні західні прихильники продемонстрували Путіну і його друзям, що вони можуть зібрати зброю, техніку, особовий склад - і, що найважливіше, волю - для того, щоб прорвати російську лінію і повернути суверенну територію України. Лише перемога відновить міжнародний принцип неприйнятності захоплення територій і відновить стримуючий авторитет США і їхніх партнерів по НАТО перед обличчям агресії з боку Росії, Китаю та інших держав, охоплених експансіоністською лихоманкою», - йдеться в статті.