UA / RU
Підтримати ZN.ua

WikiLeaks показав "світову мапу стеження": американські шпигуни "гніздяться" у Москві, Парижі та Берліні

Документ відображає ступінь активності американських спецслужб по всьому світу. На мапі - найбільші європейські столиці - Москва, Париж, Берлін, Рим і Мадрид, а також латиноамериканські - Кіто (Еквадор), Бразиліа (Бразилія) і Гавана (Куба).

Інтернет-проект WikiLeaks опублікував у своєму Twitter посилання на оригінал мапи світу, на якій відзначено пункти прослуховування Агентства національної безпеки (АНБ) США у різних країнах Землі. Документ було надано колишнім працівником АНБ Едвардом Сноуденом для публікації у німецькому виданні Der Spiegel.

Однак після випуску чергового номера журналу стало очевидно, що перед публікацією мапу було відкориговано. Більшість інформації на ній старанно "затерто".

Оригінал мапи було у підсумку оприлюднено на сайті Cryptome.org, який багато хто вважає попередником інтернет-ресурсу WikiLeaks. Документ відображає ступінь активності американських спецслужб по всьому світу.

Місця на мапі позначено різними кольорами. Так, білим позначено пункти, де присутні співробітники спецслужби (Staffed Location). Всього таких точок на мапі 74. Серед них - найбільші європейські столиці - Москва, Париж, Берлін, Рим і Мадрид, а також латиноамериканські - Кіто (Еквадор), Бразиліа (Бразилія) і Гавана (Куба). Відразу п'ять пунктів присутності АНБ - у Китаї, в тому числі у Пекіні і Шанхаї.

Ще у 14 країнах стеження ведеться дистанційно. При цьому у деяких, включаючи Москву, цей вид шпигунства здійснюється АНБ на додаток до звичайного. Зокрема, в Афінах суперсучасний центр прослуховування телефонних розмов і перехоплення повідомлень АНБ розташовано в будівлі американського посольства - на верхніх поверхах і даху. Аналогічні віддалені центри встановлено в Кабулі та Відні.

Два міста на мапі позначено зеленим кольором, позначають "технічну активність", три, включаючи Белград, - червоним ("активне спостереження") і ще три - сірим ("потенційне спостереження").

Про тотальне стеження, проведене АНБ, стало відомо влітку поточного року. Завдяки Едварду Сноудену у пресу потрапили свідоцтва про існування секретної програми американського уряду PRISM, за допомогою якої Вашингтон прослуховував і переглядав особисті телефонні та інтернет-переговори багатьох світових лідерів.

Днями резонанс викликала новина про прослуховування спецслужбами США телефону канцлера Німеччини Ангели Меркель. Раніше з'ясувалося, що АНБ стежило за офіційним листуванням президентів Мексики і Бразилії, а також відстежило 60 млн телефонних дзвінків в Іспанії. !zn

Читайте також:

WikiLeaks запустив сайт про Едварда Сноудена

Американська розвідка прослуховувала телефони лідерів 35 держав

Понад 11 мільйонів користувачів пішли з Facebook після викриттів Сноудена