UA / RU
Підтримати ZN.ua

Взаємні звинувачення між США і Китаєм не принесуть нічого хорошого - Financial Times

У світі стоїть гостра необхідність дослідити походження COVID-19, але обидві сторони протистоять один одному.

Майбутні історики можуть сказати, що пандемія COVID-19 ознаменувала початок нової холодної війни між Китаєм і США. Ще до появи коронавірусу напруженість у відносинах між Вашингтоном і Пекіном зростала. Китай кинув виклик американської потужності в Тихому океані, побудувавши ланцюг військових баз через Південно-Китайське море. У США, адміністрація Трампа почала торгівельну війну, пише Гідеон Рахман для Financial Times.

Тепер, коли пандемія завдає шкоди світовій економіці, коли більше чверті загиблих у світі від COVID-19 американці, Дональд Трамп всі частіше апелює до Китаю. Президент США підтримав ідею про те, що коронавірус виник в Інституті вірусології в китайському місті Ухань. Він також припустив, що витік вірусу міг бути зроблений навмисно. Варто зазначити, що цю ідею президента Трампа спецслужби США явно відкинули. Також повідомляється, що Білий дім зацікавлений у спробах анулювати правову доктрину "суверенного імунітету", яка захищає Китай від судового переслідування в судах США.

Китай також зробив великий внесок в зростання напруженості. Представник міністерства закордонних справ Китаю Чжао Ліцзянь висловив ідею про те, що коронавірус, можливо, виник у США. Пекін також відповів необґрунтовано агресивно щодо закликів до міжнародного розслідування того, що зараз є глобальною катастрофою. Коли прем'єр-міністр Австралії Скотт Моррісон закликав до такого розслідування, китайський посол висловився про те, що споживачі КНР можуть бойкотувати австралійські товари.

Схоже, китайські чиновники отримують спеціальні інструкції і намагаються поширити свою цензуру на іноземні ЗМІ і навіть на уряди інших країн, нав'язуючи свою повістку того, що можна говорити, і погрожуючи помстою тим, хто не дотримується китайських вимог.

Посол Китаю у Франції атакував за "недоброзичливість" французькі ЗМІ і обурився тим, що люди на заході втрачають віру в демократію. Відверті націоналісти, такі як Чжао Ліцзянь, були винагороджені за свої атаки на ЗМІ і отримали підвищення. Але ці зусилля контрпродуктивні і сприяють антикитайським настроям, які вони називають репресіями в свою сторону.

Якщо б Пекін обрав більш тонкий підхід щодо захисту іміджу Китаю, то він би погодився на міжнародне розслідування походження вірусу. Таке розслідування, якщо б у ньому працювали шановні вчені з усього світу, включаючи Китай і США, допомогло б розрядити деякі з диких і часто суперечливих теорій змов, що поширюються в обох країнах. Насамперед, незалежне розслідування може надати цінний урок у справі запобігання наступних пандемій.

Звичайно, Пекін навряд чи погодиться на таке розслідування. Згоду дозволити іноземцям розслідувати події в Китаї буде сприйматися китайськими націоналістами як приниження. Китайський уряд також жорстко захищає імідж як комуністичної партії, так і президента Сі Цзіньпіна. Чесний звіт щодо ранніх стадій пандемії і надання можливості лікарям, які намагалися підняти тривогу, заявляти про пандемію - збентежили б партію. Також, можливо, що у Китаю є й інші секрети, які він може приховувати.

У Китаю також є законні підстави сумніватися в сумлінності Трампа, який постійно бавиться теоріями змови і цитує "фейкові новини", при цьому стверджуючи, що його засуджують. Така поведінка Трампа, ймовірно, стане ще гіршою з наближенням президентських виборів у США в листопаді. Однак, якщо б Китай прийняв запити про проведення міжнародного розслідування, то Трамп не зміг би слідувати свойому сьогоднішному порядку денниому у звинуваченнях. Інші сторони, у тому числі ООН та ЄС (чий президент комісії також закликав провести розслідування) могли б допомогти забезпечити об'єктивність процесу.

Чи очікую я такого розслідування? Насправді, ні. Але відсутність незалежного розслідування, гра звинувачень між США і Китаєм, ймовірно, загостриться і стане більш небезпечною.

Ще до пандемії у Заходу були серйозні підстави для посилення своєї лінії з Китаєм по ряду питань, від Тайваню та Гонконгу, до інвестицій у стратегічні галузі. Але тепер ризик полягає в тому, що резонний і принциповий перезапуск відносин з Китаєм скотиться в щось більш небезпечне.

На Заході існує незаперечний елемент ксенофобії в деяких із звинувачень Китаю, що призвело до потоку словесних і фізичних нападів на американців азіатського походження в США. Високопоставлені американські політики, такі як сенатор-республіканець Том Коттон, проводять кампанію за те, щоб китайські студенти не відвідували технічні курси, такі як штучний інтелект і квантові обчислення в університетах США. У Вашингтоні навіть є гарячі голови, які закликають США відмовитися від боргових зобов'язань перед Китаєм.

У той же час китайський націоналістичний поворот, який був впроваджений в шкільну програму 30 років тому, після трагедії на площі Тяньаньмень, виростив часто озлоблене покоління, яке ображається на уявні зневаги з боку іноземців, а також прагнуть продемонструвати китайську силу. Ці почуття вирощуються урядом, який хоче відвернути невдоволення громадян від самої Комуністичної партії.

В гіршому випадку всі ці гнівні емоції з обох сторін призведуть не тільки до холодної війни, але і до горячої: реального збройного конфлікту. І США, і Китаю необхідно зійти з цього небезпечного шляху. Першим кроком могло б стати незалежне міжнародне розслідування походження COVID-19.

Раніше, лідери країн, фонд Білла Гейтса і мільярдери зберуть гроші на розробку вакцини проти коронавірусу. США не візьмуть участь у зустрічі лідерів.

Про те, як зміниться світ і соціум після закінчення пандемії прогнозував ізраїльський історик і автор бестселера "Sapiens. Коротка історія людства" Юваль Ной Харарі.