UA / RU
Підтримати ZN.ua

Втрата Херсона спричинила розкол між Путіним та ідеологами «русского мира» — ISW

Дугін та інші праворадикальні націоналісти відкрито критикують російського президента, звинувачуючи його у недостатній відданості «істинній російській ідеї».

11 листопада підрозділи ЗСУ зайшли до Херсона і взяли місто під свій контроль. Це стало черговою стратегічною поразкою Росії і змусило угруповання її військ тікати на лівий берег Дніпра, зазнаючи втрат у процесі. «Жест доброї волі» від окупантів викликав різку критику серед ідеологів «русского мира» та пропагандистів Кремля, які почали напряму звинувачувати у провалі Путіна. Диктатор опинився у скрутному становищі, оскільки жодним чином не може виправдати невдачі в Україні і ризикує втратити підтримку найвідданіших прибічників вторгнення. Про це пишуть аналітики Інституту дослідження війни (ISW).

Головним чином експерти посилаються на заяву праворадикального ідеолога Алєксандра Дугіна, котрий назвав Путіна «самодержцем», і звинуватив його у тому, що той не зміг виконати свій обов’язок перед народом. Так званий філософ зазначив, що завданням самодержця з необмеженою владою, яким є Путін у Росії, є самостійний  порятунок держави у найскладніший момент. Дугін вважає, що російська ідеологія визначає відповідальність РФ захищати «російські міста», такі як Херсон, Бєлгород, Курськ, Донецьк і Сімферополь. У своєму зверненні ідеолог з екстремістськими поглядами взагалі натякнув, що Путіна спіткає доля «короля дощів», посилаючись на працю Джеймса Фрейзера «Золота гілка», у якій короля було вбито через те, що він не зміг викликати дощ в сезон посухи.

Критикуючи Путіна, Дугін не став звинувачувати у поразці в Херсоні командуючого російськими військами в Україні Сєргєя Суровікіна, але жорстко розкритикував адміністрацію президента РФ, яка підтримувала «фейкову ідеологію» через страх поширювати «істинну російську ідею». 

Читайте також: Війна не закінчиться, поки Путін залишається при владі  — The Economist

Крім Дугіна дії влади все частіше зазнають критики з боку головних пропагандистів РФ, таких як Владімір Соловйов та низка воєнних кореспондентів, популярних у соцмережах. 

«Пряма критика Путіна в середовищі провоєнної спільноти є майже безпрецедентною, і гучна та необдумана атака Дугіна на Путіна може свідчити про зміни в колі російських націоналістичних ідеологів. Путіну необхідно зберегти підтримку цієї спільноти, і, ймовірно, він наказав деяким своїм пропагандистам придушити будь-яку критику російського виходу з міста Херсона, оскільки багато програм новин державного телебачення пропускають або применшують наслідки виведення», — сказано у звіті ISW. 

На думку експертів, кремлівський диктатор опинився у вкрай складному становищі: зростаючі сумніви серед радикальних російських націоналістів щодо відданості Путіна російській ідеології зменшують його привабливість для націоналістичної спільноти, тоді як мобілізація та великі втрати, ймовірно, продовжуватимуть засмучувати російське суспільство.

Читайте також: Херсон – найбільша втрата росіян після втечі з-під Києва, потоплення “Москви” та вибуху на Кримському мосту

Раніше повідомлялося, що російські мілблогери критикують за поразку в Херсоні міноборони, захищаючи при цьому Суровікіна.