UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вороги США чекають на завершення виведення американських військ з Афганістану — The Washington Post

Виведення військ принесе далекосяжні наслідки не лише для Афганістану.

Коли в квітні президент США Джо Байден вирішив вивести військові сили США з Афганістану до вересня, багато аналітиків прогнозували, що в результаті це стане катастрофою для 38 мільйонів людей у ​​країні. Зараз ситуація загострюється ще більше, ніж уявляли собі найбільші песимісти, пише The Washington Post.

За останні тижні таліби захопили десятки районів, оточивши територію та перекривши ключові дороги до Кабула. У вівторок найвищий військовий командувач США в Афганістані генерал Остін  Міллер зустрівся з журналістами і прямо попередив, що «громадянська війна - це, безумовно, шлях, який можна візуалізувати».

Це має турбувати Байдена, який успадкував складну ситуацію від свого попередника Дональда Трампа. Байдену варто було б переглянути своє рішення про швидке виведення військ на тлі розколу афганського уряду та армії, який Сполучені Штати майже два десятки років намагалися «зцілити». Однак Байден досить «прохолодно» поставився до ситуації.  

Президент США вирішив не сповільнювати виведення військ з основної американської авіабази в країні – Баграм. Минулої п’ятниці Байден зустрівся з президентом Афганістану Ашрафом Гані в Білому домі в знак підтримки, при цьому заявивши, що Афганістану доведеться «самостійно приймати рішення про власне майбутнє».

Це майбутнє, швидше за все, буде похмурим, якщо поточні тенденції збережуться. Поки американські сили покидають країну, армія Афганістану опиняється під тиском талібів.

Ситуація в країні ризикує повернутися до анархічного конфлікту та бандитизму, що переслідував Афганістан в 1990-х роках. Навіть маючи підтримку, уряд може не втриматися. Оцінка розвідувального співтовариства США свідчить, що уряд Афганістану може впасти протягом 6-12 місяців після відходу американських військ.

Якщо це станеться, не тільки Афганістан опиниться під загрозою. За даними розвідувального співтовариства та дослідження, проведеного на замовлення Конгресу, «Аль-Каїда» може відновити бази в країні. Це спровокує нові хвилі біженців, що дестабілізує і країн-сусідів, таких як Пакистан.

Напруга буде зростати і на кордонах Європи. Такі американські вороги, як Іран, Китай та Росія, можуть зробити висновок, що Байдену не вистачає сили, щоб захищати союзників США, таких як Ірак, Тайвань та Україна.

Минулого тижня Байден справедливо розпорядився планами евакуації афганців, які працювали на США. Але він мав би робити більше для тих, хто все ще бореться за порятунок країни. Він повинен дозволити використання повітряних сил США для підтримки підрозділів афганської армії навіть після виведення військ. Потрібно знайти способи тримати афганські ВПС у тонусі навіть після відмови іноземних підрядників з обслуговування. І з Туреччиною має бути досягнута домовленість про використання військ для підтримки відкритості аеропорту в Кабулі, адже без цього посольство США може зачинитися.

Байден давно скептично ставиться до місії США в Афганістані, і він дотримується цієї позиції, навіть коли кількість військ та витрат значно скоротилася. Він вважає, що війна проти «Талібану» насправді неефективна. Але спуск із нинішньої ситуації до поразки може бути різким і похмурим, тому Байдену треба враховувати всі наслідки, резюмує видання.

Читайте також: Загроза тероризму в Афганістані після виведення звідти військ іноземної коаліції буде наростати - Бен Уоллес

14 квітня президент США Джо Байден заявив про необхідність «покласти край найтривалішій війні Америки» беззаперечним виведенням військ з Афганістану.

Американський військовий контингент має вийти з країни до 11 вересня 2021 року - символічної дати атаки терористів «Аль-Каїди» на вежі Всесвітнього торгового центру. Теракт став найбільшим в історії, за офіційними даними, загинули 2996 людей осіб, понад шість тисяч постраждали.

У відповідь на атаку США посилили заходи безпеки всередині країни і ввели війська в Афганістан, підозрюючи талібів у переховуванні бойовиків «Аль-Каїди». На сьогодні зі 100 тисяч американських військових в Афганістані залишилося близько 3 500, за час місії загинули 2 488 солдатів.

Експерти побоюються, що виведення американських військ з Афганістану дестабілізує ситуацію в регіоні та посилить позиції бойовиків. З іншого боку, виведення військового контингенту дозволить США завершити одну з найбільш затяжних військових кампаній у своїй історії.