UA / RU
Підтримати ZN.ua

ВООЗ підтвердила перший у Європі випадок захворювання на віспу мавп

Чоловік повернувся з Африканського континенту.

У Європі виявили перший випадок зараження віспою мавп. Інфікування новим штамом вірусу віспи підтверждене у Швеції, повідомляє Reuters. Відомо, що людина заразилася вірусом, перебуваючи в Африці, і зараз проходить лікування.

Це стало першим випадком поширення вірусу за межі континенту через день після того, як Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила хворобу глобальною надзвичайною ситуацією у сфері охорони здоров’я.

«Поява вірусу на європейському континенті може сприяти швидкому міжнародному поширенню віспи. Випадок у Швеції, швидше за все, означає десятки невиявлених випадків у Європі», — вважає Лоуренс Гостін, експерт із охорони здоров’я та професор Джорджтаунського права у Вашингтоні.

Доктор Браян Фергюсон з Кембриджського університету зазначив, що випадок зі шведським мандрівником викликає занепокоєння, але не дивує, враховуючи серйозність і поширення спалаху в Африці.

«Ймовірно, їх буде більше тут і в інших частинах світу, оскільки наразі немає механізмів, які б зупинили поширення віспи», — сказав він.

З початку нинішнього спалаху в Конго було зареєстровано 27 тис випадків мавпячої віспи і понад 1,1 тис смертей, зокрема дітей.

У США та Канади заявили, що поки не виявили жодного випадку захворювання.