UA / RU
Підтримати ZN.ua

ВМС США та Південної Кореї посилюють співпрацю після запуску супутника-шпигуна КНДР 

Північна Корея заявила, що успішно вивела шпигунський супутник на орбіту. 

Командувачі ВМС Південної Кореї та США зустрілися на борту американського авіаносця в п'ятницю, 23 листопада, щоб обговорити посилення військової співпраці на тлі загострення напруженості через запуск шпигунського супутника КНДР. Про це повідомляє Yonhap.

Глава військово-морських операцій Південної Кореї адмірал Ян Йонг-мо і його американська колега адмірал Ліза Франчетті провели переговори на борту авіаносця ВМС США Carl Vinson, який зараз пришвартований на військово-морській базі в Пусані, за 320 км від Сеула.

Читайте також: Глава МАГАТЕ розповів про активність на ядерному комплексі в КНДР та масштабний викид води з реактора

Зустріч відбулася після того, як у вівторок, 21 листопада, Північна Корея запустила супутник-шпигун всупереч резолюціям Ради Безпеки ООН, які забороняють Пхеньяну будь-які запуски з використанням балістичних ракет.

Під час переговорів Ян закликав до посилення об'єднаної оборони союзників, посилаючись на військові загрози з боку КНДР.

"На тлі серйозної ситуації з безпекою, коли ядерна і ракетна загрози з боку Північної Кореї зростають, піднімімо об'єднану оборону Південної Кореї і США на новий рівень", - цитує Яна прес-служба.

Переговори відбулися після того, як міністр оборони Сеула Шин Вон Сік закликав до проведення спільних морських навчань Південної Кореї, США і Японії за участю есмінця Carl Vinson для підвищення готовності проти загрози з боку КНДР.

Carl Vinson - третій авіаносець ВМС США, який відвідав Південну Корею цього року.

Читайте також: КНДР заявила, що розгорне додаткові збройні сили на кордоні з Південною Кореєю

Північна Корея заявила, що вперше успішно вивела на орбіту військовий супутник-шпигун. Сеул вважає, що КНДР отримала технічну допомогу від Росії на тлі розширення співпраці між двома країнами, у межах якої Пхеньян передав РФ зброю. КНДР, зокрема, могла передати РФ балістичні ракети малої дальності і ракети для переносних зенітно-ракетних комплексів на додаток до артилерійських снарядів для війни проти України.