UA / RU
Підтримати ZN.ua

Влада Німеччини не хоче поспішати із закриттям неба для «Белавіа» - Spiegel

У Берліні хочуть дати противникам режиму Лукашенка можливість покинути Білорусь.

Влада Німеччини не збираються негайно реалізовувати політичне рішення Саміту ЄС про закриття повітряного простору для літаків білоруської державної компанії «Белавіа», щоб дати можливість залишити країну противникам режиму Олександра Лукашенка, повідомляє Der Spiegel із посиланням на джерела в федеральному уряді.

Рішення Саміту ЄС є рекомендаційним, воно стало реакцією на примусову посадку в Мінську борту компанії Ryanair з метою затримання опозиційного журналіста Романа Протасевича.

Видання зазначає, що станом на сьогодні авіасполучення є єдиною можливістю потрапити з Білорусі до ЄС: залізничне і інше наземне сполучення припинено в зв'язку з карантином і пандемією COVID-19.

Небо для «Белавіа» вже закрили Україна, Велика Британія, а також члени ЄС Литва і Франція. У більшості європейських держав від польотів над Білоруссю відмовилися найбільші авіакомпанії, в тому числі Lufthansa, KLM і AirFrance.

У той же час, Німеччина ще не вводила обмежень для білоруського авіаперевізника. Як мінімум один рейс з Мінська приземлився у вівторок, 25 травня, в аеропорту «Берлін-Бранденбург».

Читайте також: Україна готова посилити охорону кордону з Білоруссю після припинення авіасполучення

23 травня в аеропорту Мінська примусово  посадили літак Ryanair рейсу Афіни - Вільнюс під приводом анонімного повідомлення про мінування. Для перехоплення лайнера, що перебував у двох хвилинах льоту від Вільнюса, в небо підняли винищувач ВПС Білорусі.

На борту авіалайнері перебував засновник опозиційного Telegram-каналу NEXTA Роман Протасевич. Журналіста і його дівчину Софію Сапегу затримали. Протасевичу інкримінують «екстремістську» статтю 293 КК Білорусі, йому може загрожувати страта.

Велика Британія закрила свої аеропорти для літаків «Белавіа», рекомендувала британським компаніям не відправляти борти через повітряний простір Білорусі, а також готує нові санкції проти режиму Лукашенка. Аналогічних заходів вжила Литва і затвердив Саміт ЄС . До закриття авіасполучення з Білоруссю з 26 травня готується Україна.

Докладніше про те, що означає викрадення білоруськими силовиками опозиціонера Романа Протасевича, яким може бути покарання Європи для диктатора, котрий загрався, і що слід робити Україні у ситуації, що склалася, читайте в статті Володимира Кравченка «Зона, заборонена для польотів» у ZN.UA.