UA / RU
Підтримати ZN.ua

Влада Білорусі ініціювали процес ліквідації об'єднання білорусів світу «Бацькаўшчина»

Причина — перенесення восьмого З'їзду білорусів світу на наступний рік через обмеження, пов'язаны з коронавірусом

Верховний суд Білорусі на підставі позову Міністерства юстиції Білорусі ініціював процес ліквідації міжнародного громадського об'єднання «Згуртаванне беларусаў світла «Бацькаўшчина». Про це повідомляє «Інтерфакс-Україна» з посиланням на повідомлення організації.

«20 серпня об'єднання білорусів світу «Бацькаўшчина» отримало від Верховного суду лист з пропозицією уповноваженому представнику 25 серпня з'явитися на попереднє засідання перед судовим розглядом про ліквідацію. Таким чином, стало відомо, що ВС на підставі позову міністерства юстиції порушив справу про ліквідацію «Бацькаўшчини», — сказано в повідомленні.

Посилаючись на офіційний отриманий документ, в організації розповіли про підстави для ліквідації.

«Міністерство юстиції ухвалило, що керуючий і контрольно-ревізійний органи об'єднання з 15 липня є нелегітимними, а 27 липня міністерство навіть виключило інформацію про керівника «Бацькаўшчини» з єдиного державного реєстру юридичних осіб та індивідуальних підприємців. Причина — перенесення восьмого З'їзду білорусів світу на наступний рік через обмеження, пов'язаны з коронавірусом», — заявили в організації.

При цьому тут стверджують, що перш, ніж прийняти рішення про перенесення, «Бацькаўшчина» консультувалася з Мін'юстом.

Крім того, підставою для ліквідації стали два попередження, які Мін'юст виніс об'єднанню в ході позапланової перевірки в першій декаді липня.

Як пояснюють в організації, усунути порушення вони не могли: 14 липня в офісі об'єднання було проведено обшук, після чого приміщення було опечатано Слідчим комітетом. «Сьогодні, 20 серпня організація отримала відповідь від Слідчого комітету, з якого випливає, що стосовно об'єднання порушено справу «за ознаками злочину, передбаченого ч.3 ст.361 КК» (заклики до дій, спрямованих на заподіяння шкоди національній безпеці Республіки Білорусь).

Читайте також: Репресії в Білорусі тривають: затриманий колишній дипломат і ще 20 осіб

Нагадаємо, що білоруське мережеве видання Tut.By разом зі своїм супутником-проектом Zerkalo.io визнані "екстремістськими".

Відповідне рішення прийняв суд Центрального району Мінська. Було розглянуто позовну заяву від МВС Білорусі і визнало інформаційні матеріали порталу Tut.By, його соцмереж, а також ресурс Zerkalo.io, екстремістськими.