UA / RU
Підтримати ZN.ua

Візит Пелосі на Тайвань: Блінкен сподівається, що "Пекін не спровокує кризу"

Ненсі Пелосі – не перший лідер Конгресу на Тайвані, однак нині Китай реагує значно жорсткіше, ніж раніше. 

Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив у четвер, що він «(дуже) сподівається, що Пекін не буде створювати кризу або шукати привід для посилення своїх агресивних військових дій». Йдеться про те, що Китай розпочав військові навчання, а згодом випустив ракети в бік вод поблизу Тайваню на тлі візиту туди спікерки Палати представників США Ненсі Пелосі, передає CNN.

Виступаючи на міністерській зустрічі АСЕАН (Асоціації держав Південно-Східної Азії) в Камбоджі, Блінкен зазначив, що «багато країн світу вважають, що ескалація нікому не приносить користі і може мати небажані наслідки, які не будуть служити чиїмось інтересам, зокрема інтересам членів АСЕАН і в тому числі Китаю».

«Останніми днями ми звернулися до наших колег з КНР на всіх рівнях уряду, щоб донести це меседж, — сказав дипломат. – У підтримці стабільності в обох протоках зацікавлені всі країни регіону, включаючи всіх наших колег в АСЕАН».

Читайте також: У Південній Кореї Пелосі уникала публічних коментарів щодо Тайваню та КНР

«Сполучені Штати як і раніше зацікавлені в мирі та стабільності в Тайванській протоці. Ми виступаємо проти будь-яких односторонніх зусиль змінити статус-кво, особливо силою».

США залишаються відданими політиці Одного Китаю

Попри вищесказане, Блінкен сказав, що США залишаються відданими політиці Одного Китаю, «керуючись зобов’язаннями щодо Закону про відносини з Тайванем». (Нагадаємо, згадана доктрина  передбачає офіційне визнання тільки однієї китайської держави, незважаючи на існування двох країн, які проголосили себе Китаєм. Фактично це передбачає попереднє розірвання офіційних відносин з Тайванем перед встановленням дипвідносин з КНР – ред.).

"У нашій позиції нічого не змінилося, і я дуже сподіваюся, що Пекін не буде створювати кризу або шукати привід для посилення своїх агресивних військових дій", – зазначив водночас Блінкен.

Китайське військове командування заявило в четвер про пуск кількох ракет море біля східної частини Тайваню. Зазначається, що всі ракети точно вразили ціль.

«Вся тренувальна місія з бойової стрільби була успішно завершена, і відповідний контроль повітряної та морської зони тепер знято», — йдеться в заяві Китаю.

Читайте також: The Economist: Пелосі поїхала з Тайваню, і тепер починається справжня криза

Візит Ненсі Пелосі на Тайвань

Нещодавній дуже активно висвітлюваний в світових медіа візит спікерки Палати представників США Ненсі Пелосі на Тайвань став першим за 25 років випадком, коли американський чиновник, що займає таку посаду, відвідав самоврядний острів. Приїзд викликав величезну негативну реакцію з боку Пекіна напередодні, під час і після поїздки.

Окрім військових навчань, Китай також ввів торговельні обмеження на Тайвань у відповідь.

У вівторок ввечері заступник міністра закордонних справ Китаю Се Фен викликав посла США в Китаї Ніколаса Бернса на знак протесту проти візиту Пелосі на Тайвань.

За словами представника Державного департаменту США, Бернс «пояснив, що спікер Палати має право їздити на Тайвань і що її поїздка повністю відповідає нашій політиці одного Китаю».

Вони сказали, що Бернс «також повторив, що Сполучені Штати не підуть на ескалацію та готові працювати з Китаєм, щоб запобігти ескалації взагалі».

Нагадаємо, Пелосі не перший лідер Конгресу на Тайвані. Раніше видання  South China Morning Post намагалось розібратися чому Китай реагує зараз жорсткіше, ніж в 1997 році.