UA / RU
Підтримати ZN.ua

Війна Росії проти України поширилася на вибори в США - BloombergView

У можливому втручанні України в американський виборчий процес немає нічого поганого, оскільки вона не ворог для США, як Росія.

Припущення, що американська політика могла стати продовженням театру російсько-української війни, звучить як мінімум сміховинно. Але в той час, як обидві партії США активно просувають історії про втручання Росії і України у американські вибори, ніхто не дивується, що це, можливо, нова норма.

Про це на сторінках видання Bloomberg пише оглядач Леонід Бершидський. Історія про втручання Росії вже стала мейнстрімом. Українське ж втручання - значно новіший і менш розкручений наратив, який просувають республіканці у відповідь на звинувачення у зв'язках з Москвою. Остання з ентузіазмом підтримує ці їхні зусилля.

Автор нагадує, що вперше репортаж про те, як Україна нібито допомагає виборчій кампанії Гілларі Клінтон, з'явилася на сторінках видання Politico. В ньому йшлося про те, як молодший член команди демократів українського походження Олександра Халупа розшукала компромат на голову виборчого штабу кандидата-республіканця Пола Манафорта, який тривалий час працював на проросійські сили в Києві. І знайти інформацію їй нібито допомогло посольство України в США.

Бершидський зауважує, що це навряд чи можна назвати прямою співпрацею кампанії Клінтон з українцями. Уряд Петра Порошенка був дуже обережним на випадок, якщо переможе Трамп, оскільки американська підтримка для Києва дуже важлива. Команда демократів теж хотіла зберегти дистанцію між процесом пошуку бруду на конкурентів і своїм кандидантом в президенти.

Втім, нещодавно стара історія Politico знову сплила на поверхню завдяки заступнику прес-секретаря Білого дому Сарі Сандерс, яка нагадала про "співпрацію Клінтон з Україною", щоб виправдати Дональда Трампа-молодшого, який зустрічався з російським юристом з метою отримати компромат на Клінтон. Бершидський нагадує і про публіканцію хакерської групи під назвою CyberBerkut, пов'язаної з Кремлем, про можливі фінансові зв'язки між доброчинним фондом українського мільярдера Віктора Пінчука і Клінтонами. Цю інформацію підхопив сайт WikiLeaks, який все ж з міркувань обережності згадав, що CyberBerkut може бути пов'язаним з російським урядом.

Безумовно, люди з пропагандистської машини Володимира Путіна хотіли б розкрутити історію про Клінтон і Україну. Однак, вона навряд чи виходить за межі дозволеного для партій в ході кампаній. Чому це саме так, дуже лаконічно в Twitter пояснила колишній член Республіканської партії Ліз Мейр: "Велика різниця між історіями Клінтон-Україна і Трамп-Росія в тому, що Україна нам не ворог. Росія ж, вочевидь, ним є, якщо звернутися до здорового глузду".

Значна частина республіканського істеблішменту ставиться до Росії як до постійного ворога США. І йдеться не про режим в Кремлі, а про всю країну. Це пояснюється історією Холодної війни, дипломатичними практиками і поведінкою Путіна. Здається, республіканці швидше погодяться з демократами і їхньою історією про втручання ворожої Росії, ніж з опортуністичними колегами-популістами з Республіканської партії.

В цей час Україна - місце американської доброчинності і противага Росії на пострадянському просторі. Тож співпрацювати з нею і водночас прирівнювати прийняття допомоги Кремля до зради - це зовсім не подвійні стандарти. В такому контексті, іноземна участь в американському політичному процесі здається не проблемою, а от втручання у нього іноземного ворога - навпаки.

На думку Бершидського, нічого дивного в тому, що російсько-український конфлікт триває скрізь, куди обидві сторони тільки можуть дотягнутвся. США - дуже важлива арена. З якоїсь точки зору, американці можуть пишатися цим.

Нагадаємо, що у травні минулого року колишній перший заступник голови СБУ Віктор Трепак передав НАБУ документи, що підтверджують незаконні виплати Партією регіонів готівкових коштів ряду колишніх і нинішніх високопосадовців, а також американському політтехнологк Полу Манафорту. Йдеть про так звану "чорну бухгалтерію" ПР із загальними виплатами на суму близько 2 мільярдів доларів.

У матеріалах "чорної бухгалтерії" ПР ім'я Манафорта згадується у 22 записах за період з 20 листопада 2007 року по 5 жовтня 2012 року. Загальна сума витрат, зазначена у даних записах, становить 12,7 млн доларів США.

У НАБУ заявили, що не проводили слідчих дій щодо Манафорта, так як він не є українським держслужбовцям.

Трепак вважає, передача справи "чорної бухгалтерії" Партії регіонів від НАБУ до Генпрокуратури призведе до її "поховання", оскільки його матеріали будуть залучені до масиву ще більшої справи та "розчиняться" в ньому.

Детальніше про загрозу розвалу справи "чорної бухгалтерії" регіоналів читайте у статті Віктора Трепака "Небезпечний симбіоз" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".