UA / RU
Підтримати ZN.ua

Витіснення США та Франції з Нігеру завдає Заходу не лише репутаційного удару, а й економічного – оглядач

Мова йде про витіснення військових США та Франції, які перебували на території Нігеру.

Військові Сполучених Штатів залишать Нігер, де на двох базах у цій західноафриканській країні перебувало близько 1100 американських солдатів. Які наслідки для Заходу матиме зменшення присутності американських та європейських військових в Африці розповів Володимир Кравченко у статті «Навіщо Росія йде в Африку й чому це погано для України».

Так, про виведення американських військових із Нігеру минулого тижня домовилися представники Вашингтона й Ніамея. Такої домовленості сторони досягли після того, як у середині березня хунта розірвала угоду про співробітництво зі США, згідно з якою на двох базах і перебували понад 1000 американських солдатів. Крім того, торік уряд Нігеру розірвав угоди з Францією та Євросоюзом, які допомагали місцевій владі боротися з ісламістськими бойовиками.

Читайте також: Китай продовжує посилювати вплив на Африку: обіцяє інвестиції в Сьєрра-Леоне

Кравченко зазначив, що для Вашингтона вихід із Нігеру – це серйозний удар. І мова йде не лише про репутацію країни. Річ у тім, пояснив автор, що одна з двох баз використовується для запуску безпілотників для спостереження за Сахельським регіоном та ісламістськими угрупованнями.

«Якщо ми втратимо свою присутність у Сахелі, це знизить нашу здатність вести активне спостереження й попередження, зокрема для оборони країни», — цитує The Wall Street Journal главу Африканського командування США генерала Майкла Ленглі.

Однак для Заходу, додає Кравченко, є й інші негативні наслідки витіснення Франції та США з країни, зокрема економічні. Так, Нігер є одним із головних постачальників урану до Франції, і сильна антизахідна риторика місцевої хунти загрожує роботі європейської атомної промисловості. Наразі французька державна компанія Orano оголосила, що продовжує роботу. Але її подальша діяльність не гарантована.

Читайте також: Розширення дипломатичної присутності в Африці: Україна відкрила посольство у ще одній країні  

Раніше Financial Times писав, що введення російських військ поклало край військовій присутності США в Нігері. І тепер доля американських активів у країні, в тому числі бази безпілотників поблизу північного міста Агадес, залишається незрозумілою.

Також у виданні зазначали, що Росія заповнює порожнечу залишену Заходом в Сахелі. Африка — сфера діяльності заступника міністра оборони Росії Євкурова.