UA / RU
Підтримати ZN.ua

Високопоставлений північнокорейський дипломат, який працював на Кубі, втік до Південної Кореї

Будь-яка втеча офіційних осіб КНДР може бути важливою для розвідки Сеула.

У листопаді минулого року високопоставлений північнокорейський дипломат, який працював на Кубі, втік до Південної Кореї, повідомляє Bloomberg.

Читайте також: НАТО впевнене, що КНДР надає військову підтримку РФ у війні проти України - генсек Альянсу

52-річний радник з політичних питань посольства Північної Кореї на Кубі Рі Іль Гю втік до Південної Кореї разом зі своєю сім'єю. Він став одним із дипломатів найвищого рівня за останні роки, який залишив КНДР, “перейшовши на бік” Сеула.  

“Кожен житель Північної Кореї хоча б раз думав про життя в Південній Кореї. Розчарування в північнокорейському режимі й похмуре майбутнє змусили мене подумати про втечу”, - сказав Рі в інтерв'ю газеті Chosun Ilbo.

Як пишуть ЗМІ, він працював у Міністерстві закордонних справ Північної Кореї з 1999 року, при нинішньому лідері режиму Кім Чен Ині та його батькові, колишньому лідері Кім Чен Ірі. Свого часу Рі навіть отримав подяку від Кім Чен Ина за роботу зі звільнення північнокорейського вантажного судна, затриманого в Панамі.

Втеча відбулася за кілька місяців до того, як Південна Корея в лютому встановила дипломатичні відносини з Кубою —  країною, чия непохитна лояльність до Північної Кореї десятиліттями утримувала її від налагодження зв'язків із Сеулом.

Такий крок розлютив КНДР яка, за даними ЗМІ, покарала дипломатів своєї місії в Гавані.

Куба розглядає налагодження відносин із Південною Кореєю як спосіб розширення торгівлі з однією з найбільших економік світу, в той час як Сеул вважає, що це допоможе підвищити його авторитет у світі.

Читайте також: Не можна ігнорувати мережу зла РФ, Ірану, ХАМАС та КНДР — посол України в Ізраїлі

Рі став одним із найбільш високопоставлених північнокорейських дипломатів, які прибули до Південної Кореї — після втечі Тхе Йонг-Го в 2016 році. Тхе працював заступником посла КНДР у Великій Британії. 

Перебіжчики створюють навантаження на режим Кім Чен Ина, який покладається на дипломатів у сприянні наповненню бюджету держави, що перебуває під санкціями. 

Водночас, для розвідки Сеула будь-яка втеча офіційних осіб КНДР може стати “знахідкою”, дозволивши зазирнути в закриту роботу уряду Північної Кореї.