UA / RU
Підтримати ZN.ua

Військовий стан у Росії: що буде з російською економікою, якщо введуть

Це стосуватиметься всіх сфер економіки.

Останній тиждень іноземні ЗМІ активізувалися щодо прогнозів, що 9 травня президент Росії Володимир Путін може офіційно оголосити війну Україні. Про те, що це означає для економіки Росії, вже почали писати росЗМІ.

Зазначається, що офіційне оголошення війни дозволить оголосити військовий стан, який має відношення практично до всіх сфер держави - суспільного життя, органів влади, економіки, бізнесу, преси тощо.

Президент та виконавча влада отримають при цьому виняткові повноваження. Можливо обмежений рух людей, включаючи заборону виїзд із країни, зміну місця проживання; оголошено комендантську годину; у жителів може бути будь-якої миті вилучено майно потреб оборони; заборонено продаж зброї та багато іншого.

У разі військового становища може бути оголошена мобілізація (на території країни чи окремих її частинах). Мобілізація не пов'язана із запровадженням воєнного стану - її можуть оголосити і без нього. Проте саме поняття «мобілізація» має відношення не лише до тих, кого призовуть до армії. Мобілізація стосується органів влади, промисловості та взагалі всієї економіки.

Читайте також: Як повномасштабна війна впливає на рибальство в Україні

Раніше голова Держдуми РФ В'ячеслав Володін заявив, що Росія не проводитиме мобілізацію та ядерний удар з боку РФ можлива лише як відповідь на відповідний напад.