UA / RU
Підтримати ZN.ua

Військові США та Китаю вперше з 2021 року провели переговори щодо повітряної та морської безпеки

Сторони визнають необхідність не допустити переростання конкуренції у прямий конфлікт.

Американські та китайські військові вперше з 2021 року провели переговори з питань повітряної та морської операційної безпеки, заявив Пентагон у п'ятницю, 5 квітня. Вашингтон і Пекін продовжують докладати зусиль для послаблення напруженості та контролю свого суперництва, повідомляє Kyodo.

Читайте також: Міністр фінансів США зустрілася з віце-прем'єром Китаю: теми переговорів

Дводенна зустріч, яка закінчилася у четвер, 4 квітня,  відбулася на Гаваях на основі домовленостей, досягнутих між президентом США Джо Байденом і китайським лідером Сі Цзіньпіном на саміті в листопаді минулого року про відновлення прямих переговорів між військовими на декількох рівнях, заявило Індо-Тихоокеанське командування Збройних сил США.

Переговори робочої групи Військово-морської консультативної угоди відбулися між представниками командування Тихоокеанського флоту і Тихоокеанських ВПС США та їхніми китайськими військовими колегами.

За словами Штатів, представники розглянули деякі конкретні випадки, пов'язані з безпекою за останні кілька років, та обговорили, як найкраще гарантувати "морську й авіаційну операційну безпеку та професіоналізм".

"Сполучені Штати продовжуватимуть безпечно і професійно діяти в Індо-Тихоокеанському регіоні скрізь, де це дозволяє міжнародне право, і ми серйозно ставимося до цієї відповідальності", - сказав глава командування у справах Північно-Східної Азії полковник Ян Френсіс.

Френсіс, який очолював американську делегацію, додав, що "відкрита, пряма і чітка комунікація" з китайськими військовими, а також з усіма іншими силами в регіоні, надзвичайно важлива для уникнення нещасних випадків і непорозумінь.

Востаннє Сполучені Штати і Китай проводили переговори в межах цієї угоди, яка діє з 1998 року, в грудні 2021 року. Тоді переговори відбулися в онлайн-форматі.

Попри численні розбіжності, сторони визнали необхідність не допустити переростання конкуренції в прямий конфлікт.

Читайте також: Китай посилює підтримку Росії — державний секретар США

Військові канали зв'язку високого рівня між США та Китаєм були закриті після того, як Пекін заблокував їх на знак протесту проти візиту на Тайвань у серпні 2022 року тодішнього спікера Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі.

Китай вважає Тайвань частиною своєї території і часто вдається до демонстрації сили, відправляючи військові кораблі та винищувачі до острова.

Після саміту Байдена-Сі, за словами американських високопосадовців, кількість небезпечних інцидентів між військовими США та Китаю значно зменшилася. Але китайські військові продовжують проявляти агресію до Тайваню, а також Філіппін у Південно-Китайському морі, де Пекін претендує на контроль майже над усією акваторією.