UA / RU
Підтримати ZN.ua

Військова операція проти ХАМАС продовжиться

Такий підсумок переговорів Нетаньяху і Байдена

Після телефонної розмови між прем'єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньяху і президентом США Джо Байденом виявилося, що заяви Західних лідерів про припинення вогню - передчасні. Нетаньяху публічно заявив, що Ізраїль продовжить військову операцію проти бойовиків в секторі Газа. Про це повідомляє РБК Україна з посиланням на відеозверненні ізраїльського прем'єра.

Нетаньяху окреслив, що удари авіації по позиціях ХАМАС - право Ізраїлю на самооборону. Він подякував Байдену за підтримку, але відмовився від деескалації.

«Я сповнений рішучості продовжувати цю операцію до тих пір, поки не буде досягнута її мета - відновлення миру і безпеки для вас, громадяни Ізраїлю», - заявив Нетаньяху.

Ізраїльський прем'єр зазначив, що кожен день армія країни завдає ударів по новим об'єктам бойовиків у Секторі Газа і нейтралізує все більше їх командирів.

«Руйнуємо все більше багатоповерхівок, які використовують терористи, знищуємо все більше складів зі зброєю», - додав він.

Нагадаємо, сьогодні відбулася телефонна розмова Нетаньяху з Байденом. В ході розмови лідер США заявив, що він сьогодні очікує початку деескалації конфлікту між Ізраїлем і Сектором Газа.

Ситуація в регіоні загострилася на початку місяця: 11 травня з сектора Газа по території Ізраїлю випустили близько 150 ракет, за тиждень їх кількість перевищила 3 тисячі.

У відповідь Ізраїльське командування повідомило про початок масштабної операції проти бойовиків ХАМАС і «Ісламського джихаду» в секторі Газа.

Президент України Володимир Зеленський дав доручення евакуювати з Сектора Газа всіх громадян України, які там знаходяться зараз. Разом з українцями до евакуації можуть приєднатися і громадяни Білорусі, Молдови, Угорщини та Болгарії. Загалом ще 53 людини.

Про причини нової ескалації і тому, чи переросте вона в повноцінну війну, читайте в статті Олександра Хребта « Тисяча і один ракетний удар » в ZN.UA.