UA / RU
Підтримати ZN.ua

Війна в Україні загрожує голодом 1/5 населення Землі – Генсек ООН

Воюючі країни до початку російської агресії забезпечували третину світового виробництва пшениці та ячменю. Найбільше війна вдарила по економіках найменш розвинених країнах.

Війна Росії в Україні може ввергнути до 1,7 мільярда людей, більше п’ятої частини людства, у бідність і голод у таких масштабах, яких не було десятиліттями. Про це йдеться в коментарі Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша для чеського видання Seznam Zprvy.

“Україна та РФ забезпечують 30% світового виробництва пшениці та ячменю, п’яту частину кукурудзи та більше половини соняшникової олії. Зернові з цих двох країн годують найбідніших і вразливих людей світу. Вони становлять більше третини від обсягу імпорту пшениці в 45 африканських країнах  і найменш розвинених країнах”, - сказав Гутерреш.

Читайте також: Закриття південних портів України може спровокувати глобальну продовольчу катастрофу — ООН

З початку 2022 року ціни на пшеницю та кукурудзу зросли на 30%. Ціни на нафту марки Brent за останній рік виросли більш ніж на 60%, а ціни на природний газ і добрива зросли більш ніж вдвічі.

“Війна заважає фермерам піклуватися про врожаї, закриває порти, блокує експорт зерна, порушує ланцюги поставок і спричиняє різке зростання цін. Багато країн, що розвиваються, все ще стикаються з наслідками пандемії COVID-19. Крім того, їхнє становище обтяжене історичним боргом та нинішнім різким зростанням інфляції”, - йдеться в коментарі.

Хоча більша частина світу, як зазначив Генсек, солідарна з народом України, ”ми поки не бачимо такої підтримки для 1,7 мільярда інших потенційних жертв цієї війни”.

Зазначимо, за даними Управління верховного комісара ООН у справах біженців, з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну свої домівки були змушені залишити щонайменше 11,7 млн українців. З них 4,8 млн громадян покинули країну.