UA / RU
Підтримати ZN.ua

Війна Росії проти України створила суперечки між урядами Чехії та Словаччини — WP

Розбіжності щодо підтримки України призвели до безпрецедентного розриву між країнами.

Війна, що триває в Україні, знову розділяє чехів і словаків — або, принаймні, їхні уряди. За останній місяць на перший план вийшли помітні розбіжності між рішуче проукраїнським урядом у Празі та дружньо налаштованим до Росії прем'єр-міністром Словаччини Робертом Фіцо. 

З одного боку, чехи виступили ініціаторами плану з доставки вкрай необхідних артилерійських снарядів для ЗСУ, використовуючи для цього арсенали країн по всьому світу. З іншого боку, Фіцо призупинив надання військової допомоги Україні. Він неодноразово закликав, щоб конфлікт закінчився значними поступками з боку України, повідомляє The Washington Post.

Читайте також: Я не зміню своєї думки щодо війни в Україні. Потрібні мирні переговори – Фіцо

"Цього місяця прірва між двома урядами збільшилася, після того як Прага призупинила традицію неформальних спільних засідань кабінету міністрів з Братиславою після зустрічі міністра закордонних справ Словаччини з його російським колегою Лавровим", — пише видання.

Після закінчення холодної війни та подальшого поділу Чехословаччини дві утворені країни підтримували теплі братерські стосунки, навіть коли правлячі уряди в Празі та Братиславі дотримувалися різних політичних поглядів. Але розбіжності з приводу підтримки України призвели до безпрецедентного розриву.

Читайте також: Як російське вторгнення в Україну посварило Чехію та Словаччину – ВВС

"Навіть у найгірші часи ці стосунки проявлялися як взаємна байдужість, але ніколи — як відкрита риторична конфронтація", — каже старший науковий співробітник Американського інституту підприємництва Далібор Рохац.

Фіцо відповів на рішення Фіали призупинити міжурядові консультації, звинувативши уряд Чехії, що він ставить під загрозу відносини з історичними братами та "зацікавлений у підтримці війни" в Україні. Потім прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала прийняв у Празі лідера словацької опозиції Міхала Шімечку і привітав їхні спільні погляди на зовнішню політику.

Читайте також: Чехія може закупити для ЗСУ ще 200 тисяч боєприпасів — прем'єр Фіала

"Ми знаємо, хто агресор, а хто жертва, і ми також знаємо, кому потрібно допомогти", — сказав прем'єр Чехії.