UA / RU
Підтримати ZN.ua

Виявлено тварину, яка займається самолікуванням – виробляє власний антибіотик

Це молюск.

Природні антибіотики зазвичай одержують із бактерій або плісняви. Але деякі молюски самі виробляють еритроміцин. Виявлено першу тварину, яка має таку здатність, повідомляє Science.

Читайте також: В Арктиці знайдені стійкі до антибіотиків бактерії з Індії

Плямистий твердий молюск Meretrix petechialis має покриту слизом зовнішню губу, що містить спеціалізовані клітини, що виробляють антибіотики, згідно з даними міжнародної дослідницької групи.

Вони можуть захищати молюски, у яких відсутня адаптивна імунна система, заснована на лімфоцитах, від хвороб.

Вчені не виявили в тканинах молюска ознак бактерій, що виробляють еритроміцин ; натомість вони помітили, що його ДНК містить ген, що виробляє еритроміцин, який схожий на ген, який використовується бактеріями, але відрізняється від нього настільки, що міг розвинутися незалежно. Дослідники виявили цей ген на всіх стадіях життя молюсків. У його геном також містяться інші гени, необхідні для виробництва еритроміцину. Що цікаво, споріднений вид молюсків також має ці гени антибіотиків.

Отримані результати дозволяють припустити, що вчені можуть сконструювати клітини інших тварин для власного антибіотика, пишуть автори в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.