UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вихід Великобританії з ЄС загрожує руйнівними наслідками – Туск

Brexit може стати початком кінця не тільки для ЄС, але й для всієї політичної цивілізації Заходу, вважає голова Євроради.

У разі виходу Великобританії зі складу Євросоюзу можливі руйнівні наслідки не тільки для ЄС, але й для всієї політичної цивілізації Заходу, вважає голова Євроради Дональд Туск.

За його словами, можливий вихід Великобританії прискорив би антиєвропейські радикальні сили усередині Євросоюзу.

"Більше того: в день виходу британців шампанське пили б наші зовнішні вороги. Ми повинні зробити все для того, щоб зірвати їм таку вечірку", - заявив політик в інтерв'ю німецькій газеті Bіld від 13 червня.

Brexit небезпечний, тому що "ніхто не може передбачити його наслідки в довгостроковій перспективі", - підкреслив Туск.

Він вважає, що Brexit також негативно вплине на економіку всіх європейських країн. Щоб залагодити всі дипломатичні і правові формальності, потрібні тривалі переговори, адже відносини між Великобританією і ЄС доведеться оформляти заново. Такий переговорний процес може затягнутися на сім років, "без жодних гарантій на успіх", зазначає Туск.

Раніше прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон назваввихід Великобританії з Євросоюзу "актом економічного і політичногосамоушкодження", який завдасть серйозної шкоди британським авіакомпаніям, виробникам автомобілів і фінансовим компаніям.

23 червня у Великобританії пройде референдум, на якому британці повинні вирішити, чи залишатися їм у ЄС або залишити союз.

Читайте також: Міністр оборони Польщі звинуватив Туска в фальсифікації звіту щодо трагедії в Смоленську

Детальніше про інтереси Лондона, Брюсселя та Вашингтона в ситуації, настроях британського суспільства і переговорах про умови збереження Великобританією членства в ЄС читайте у статті "Покине Британія Євросоюз?" у тижневику"Дзеркало тижня. Україна".