UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вибух у Бейруті: Суд Лівану заочно заарештував двох росіян

Один росіянин є власником судна, а інший - капітаном.

Ліван заочно заарештував двох росіян у справі про вибух аміачної селітри в порту Бейрута.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Al Jazeera.

Суд країни запросив міжнародний ордер на арешт власника і капітана судна, на якому розташовувався вантаж аміачної селітри. До розшуку чоловіків підключили Інтерпол.

Йдеться про Бориса Гречушкіна та Бориса Прокошева. Перший володів судном Rhosus, з якого вилучили вантаж, а другий був капітаном корабля.

Читайте також: Україна відправила гуманітарну допомогу постраждалому від вибуху Бейруту - МЗС

Близько трьох тисяч тонн аміачної селітри, яка, імовірно, вибухнула на початку серпня конфіскували з цього судна ще в 2013 році.

Безпосередньо Гречушкіна підозрюють в незаконному перевезенні вантажу.

Всього у справі про вибух в Бейруті проходять 25 осіб, серед них чиновники адміністрації порту, начальники адміністрацій, митниці і двоє робітників з Сирії.

4 серпня в столиці Лівану Бейрута прогриміли два потужні вибухи. Джерелом вибухів став велика пожежа на складі петард, розташованому біля порту в Бейруті. Пізніше міністр охорони здоров'я Лівану Хамад Хасан повідомив, що в порту Бейрута вибухнуло судно, навантажене піротехнікою.

В результаті вибуху загинули 220 осіб (з них 1 громадянин України), 110 осіб вважаються зниклими без вісті, понад 6 тис. осіб постраждали, близько 300 тис. людей залишилися без даху над головою.

Вибуховою хвилею в радіусі 10 км зруйновано і пошкоджено понад 80 тис. будівель, 12 медичних центрів, 3 госпіталі, продовольчі склади, будинки і автомобілі.

За оцінками Організації Об'єднаних Націй, в зв'язку з вибухом в Бейруті більше половини населення Лівану ризикує зіткнутися з продовольчою кризою. В результаті вибуху був зруйнований основний пункт, через який Ліван проводив імпорт продовольства.

Детальніше про те, як переживає цей глибокий шок ліванське суспільство, читайте в статті дружини посла України в Лівані, письменниці, антрополога Марини Гримич "Бейрутський кратер".