UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вибори у Словаччині: за даними екзитполів партія проросійського Фіцо поступилась проєвропейській PS

Партія експрем'єра Фіцо поступається із незначним розривом.

Словацька ліберальна партія «Прогресивна Словаччина» (PS) за даними екзитполів лідирує на парламентських виборах, пише Reuters.

Це потенційно може завадити колишньому лівому прем’єр-міністру Роберту Фіцо повернутись до влади та припинити військову допомогу Україні, як він обіцяв раніше.

За даними проведеного агенцією Focus для TV Markiza екзитполу, «Прогресивна Словаччина» отримала 23,5% голосів, а партія SMER-SD триразового прем’єра Фіцо — 21,9%.

Ще один  екзитпол, проведений агентством Median для громадського мовника RTVS, показав, що ліберальна партія набирає 19,97% голосів, випереджаючи партію Фіцо, яка має 19,09% голосів виборців.

Читайте також: Politico: На виборах у Словаччині лідирує проросійський Фіцо. Чому Україні не варто хвилюватися

Партія PS виступає за збереження сильної підтримки України Словаччиною та, ймовірно, дотримуватиметься ліберальної лінії в Європейському Союзі в таких питаннях, як екологічна політика та права ЛГБТК+.

Уряд на чолі з Фіцо та його партією SMER-SD означав би, що Словаччина разом з Угорщиною кине виклик консенсусу Європейського Союзу щодо підтримки України.

Партія, яка отримає більшість на виборах, має першочергове право на формування уряду, проте, за прогнозами, жодна з партій не отримає переконливої більшості.

Формування нового уряду залежатиме від результатів більш ніж півдюжини менших партій: від лібертаріанців до ультраправих екстремістів.

Уряд Фіцо пішов у відставку у 2018 році після того, як було вбито 27-річного журналіста Яна Куцяка та його дівчину. Куцяк довів зв’язок між злочинними угрупованнями та представниками партії Smer прем’єр-міністра Фіцо, яка перебувала при владі.