UA / RU
Підтримати ZN.ua

Верховний суд Білорусі відмовився порушувати справу за скаргою Тіхановської на результати виборів

Таке рішення суд ухвалив напередодні.

Верховний суд Білорусі відмовився порушувати справу за скаргою опозиціонерки Світлани Тіхановської на рішення Центрвиборчкому за підсумками президентських виборів, передає "Інтерфакс-Захід". Рішення суду датоване 24 серпня.

"У порушенні справи за скаргою Тіхановської Світлани Георгіївни на рішення Центральної комісії Республіки Білорусь з виборів і проведення республіканських референдумів від 14 серпня 2020 року (постанова № 133) відмовити. Ухвала оскарженню і опротестуванню в апеляційному порядку не підлягає", - йдеться в рішенні суду.

Зазначено, що Тіхановська звернулася до Верховного суду зі скаргою на рішення Центральної виборчої комісії, яка не задовольнила її клопотання про визнання недійсними підсумків президентських виборів. При цьому в суді заявили про те, що "оскільки рішення про визнання виборів недійсними Центральна комісія не приймала, скарга Тіхановської С.Г. про недійсність виборів розгляду в суді не підлягає, так як подібні вимоги не відносяться до компетенції суду".

На сайті Верховного суду зазначено, що аналогічні відповіді на свої скарги отримали ще два колишні кандидати в президенти Білорусі - Андрій Дмитрієв і Анна Канопацкая.

Читайте також: Протести в Білорусі, день 17: онлайн

9 серпня в Білорусі відбулися вибори президента країни, Олександр Лукашенко, який править країною з 1994 року, брав участь в них вже вшосте. В результаті ЦВК оголосила Лукашенка переможцем. Згідно з офіційними даними, він отримав 80%, а Світлана Тіхановська - 10% голосів виборців.

При цьому глава Центрвиборчкому Білорусі Лідія Єрмошина виключила можливість перегляду результатів виборів президента 9 серпня, через які по всій країні почалися протести і страйки.

Під час протестів у країні, які почалися незабаром після оголошення перших результатів виборів, відбулися криваві зіткнення з силовиками. ОМОН застосував проти мітингувальників водомети, світлошумові гранати і гумові кулі. Тисячі людей були затримані і побиті силовиками. В результаті акцій протесту є загиблі і зниклі безвісти.

При цьому опозиція створила Координаційну раду, яка сформулювала свої вимоги до нинішньої влади. Проти неї в країні почали кримінальне провадження за ст. 361 Кримінального Кодексу. Також ОМОН затримав двох членів Координаційної ради. У свою чергу Конституційний суд Білорусі заявив про те, що створення Конституційної ради не відповідає Конституції.

Чи впаде режим Лукашенка в результаті вуличних протестів, читайте в статті Володимира Кравченка «Білорусь вимагає змін» для ZN.UA. Про те, чи відправить Путін російські війська в Білорусь для збереження Лукашенка при владі, Володимир Кравченко пише у статті «Дзвінок «другові».