UA / RU
Підтримати ZN.ua

Верховний комісар ООН з прав людини назвала Південну Осетію "чорною дірою"

Окупована Росією Південна Осетія стала "одним із найбільш важкодоступних місць на землі". Туди не змогла потрапити навіть верховний комісар ООН з прав людини.

Верховний комісар ООН з прав людини Наві Піллей відзначила успіхи у проведенні реформ у Грузії. У той же час її надзвичайно турбує стан в Абхазії і Південній Осетії.

Як повідомляє Центр новин ООН, Наві Піллей на прес-конференції у Тбілісі назвала ситуацію в Абхазії і Південній Осетії "раною, що не загоїлася". За її словами, вона не змогла отримати доступ на їхню територію. Верховний комісар побувала у місці проживання вимушених переселенців і на адміністративному кордоні з Південною Осетією. Вона зазначила, що у випадку Абхазії у деяких районах існує можливість пересування за її межі і на її територію. Однак Південна Осетія, за її словами, стала "одним із найбільш важкодоступних місць на землі".

Російські прикордонники встановили на 50 км уздовж адміністративного кордону з Південною Осетією дротяні загородження і спостережні вежі.

За її словами, подальша ізоляції цього регіону має катастрофічні наслідки для населення.

"Мені розповіли про те, як два брати опинилися по різні боки барикади і тепер можуть спілкуватися тільки через дріт, що не наближаючись до нього, - розповіла Наві Піллей. - Одного підлітка заарештували лише за те, що він передав приятелеві по інший бік огорожі склянку води. Я сама розмовляла з 80-річним старим, чий будинок оточено колючим дротом". Вона додала, що цього чоловіка та його онука не раз затримували за спроби спілкуватися через кордон, а його хвору дружину не вдалося вивезти до лікарні за межі кордону.

Наві Піллей хвилює і ситуація всередині Південної Осетії, яка перетворюється на "чорну діру". За повідомленнями, там неухильно погіршуються умови проживання, але жителям все важче виїхати в інші частини Грузії. !zn

Читайте також:

Те, що відбувається в Україні повторює трагедію Молдови і Грузії, - експерт

Грузія, побоюючись російської агресії, активізує роботу щодо вступу в НАТО

Грузія сподівається повернути Абхазію і Південну Осетію, і не змириться з російською окупацією